Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Balen väntar när klänningarna är klara

/
  • Jennie Kilander syr på överdelen till sin bruna klänning med vita detaljer.
  • Hannah Wiklund granskar sömmarna på sin ljusgrå klänning. I bakgrunden sitter hennes lärare Kerstin Kolbäck.
  • En liten föraning om den bal som väntar niorna i Liden. Klänningarna är inte klara ännu. Från vänster: Jessica Berg, Amanda Lööv, Caroline Mattsson, Isabella Sätterström, Hannah Wiklund, Alexandra Andersson, Matilda Johansson och Tara Svensson Ramirez.
  • Cecilia Persson får goda råd av sin slöjdlärare Kerstin Kolbäck.
  • Mäta rätt är a och o när det gäller sömnad.
  • En snyggt eller slarvigt pressad söm kan betyda mycket för slutresultatet.
  • Jennie Kilander koncentrerar sig på pillergörat. Överdelen till hennes balklänning ska vara både vit och brun.
  • Hannah Wiklunds uppmärksamhet är riktad på de raka sömmar hon ska sy på sin balklänning.
  • Här ska en balklänning växa fram. Plaggets skapare är Johanna Uhlin. Modellen som hon valde var mer komplicerad än hon räknat med.

Vi ska sy och vi ska klippa ... Associationerna går till Walt Disneys film om Askungen när flickorna i nian i Lidens skola förvandlar glänsande tyger till vackra balklänningar.

Annons
Många av flickorna började drömma om hur deras klänningar skulle se ut redan i sjunde klass. Men nu börjar drömmen bli allvar. Ingen av flickorna i Liden har likt Askungen hjälp av några sjungande möss och fåglar när de ska sy sina klänningar.
När man var liten var bal något som man gärna ville vara med om, säger Hannah Wiklund.
Nu tycker jag att det ska bli roligare och högtidligare i kyrkan när vi ska få våra betyg, säger Jennie Kilander.
Slöjdläraren Kerstin Kolbäck har valt ut modeller som är enkla att sy. Men lockelsen att ha en annorlunda klänningen kan ibland bli alltför stark. Det var så många som hade valt samma modell som jag ville ha. Därför köpte jag ett eget mönster. Det stod easy (lätt) på mönstret, berättar Johanna Uhlin.
Nu visar det sig att både hennes mamma och en sömmerska har blivit inkopplade i sömnadsprojektet.
Kerstin Kolbäck förklarar att modellerna måste vara enkla för att hon ska ha en chans att hjälpa alla. Därför syr en del av flickorna som valt komplicerade mönster sina klänningar hemma.
Om flickorna väljer de tyger som skolan erbjuder behöver de inte betala.
Det behöver inte bli så dyrt. Det beror lite på om man går till en hårfrisörska eller fixar håret själv, säger Johanna Uhlin.
Om killarna skulle sy kostymer skulle det bli lite väl avancerat och att köpa kostym för just avslutningskvällen kan bli dyrt. Därför säger Kerstin Kolbäck att det räcker om killarna har de kläder de tänker ha på avslutningsdagen.
Men snart är kvällen inne då en festlig middag ska serveras av skolkamrater i åttan. Hedersgästerna för kvällen är eleverna i årskurs nio. Personalen i skolan är också bjuden.
Klänningssömmarna håller säkert till de vildaste turerna när orkestern sedan spelar upp till dans. Trots att tjejerna syr sina första balklänningar ger de ett proffsigt intryck.

Mer läsning

Annons