Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barbara, 17, vill ha en familj, utbildning – och rättvisa

/
  • I Barbaras hemby får flickorna lära sig laga mat redan som sjuåringar. I Estontes kök visar Barbara sina färdigheter och bjuder på rätten zame, med lamm- och kalvkött och mängder av färska rotfrukter, orter och kryddor. Ett riktigt långkok med riklig smak.
  • I Barbaras hemby får flickorna lära sig laga mat redan som sjuåringar. I Estontes kök visar Barbara sina färdigheter och bjuder på rätten zame, med lamm- och kalvkött och mängder av färska rotfrukter, orter och kryddor. Ett riktigt långkok med riklig smak.
  • Den sista tiden på Estonte var Barbara boendets enda tjej. Men hon har trivts bra och spenderat den mesta tiden med att läsa på sitt rum eller titta på tv i det gemensamma vardagsrummet.Nu har hon fått en egen träningslägenhet i samma område.
  • Vinter var något nytt för Barbara.– När jag först kom till Malmö gick jag till en park. Jag tittade mig omkring och alla dörrar och fönster var stängda.I år har hon varit klädd i dubbla långkalsonger och pälsmössa, men ändå frusit konstant.
  • Barbara Camposodri berättar för barnen på Montessoriskolan i Sundsvall hur det är att växa upp i Mali. De får bland annat en demonstation av hur man bär tunga föremål på huvudet.– Kvinnorna går flera kilometer varje dag för att hämta vatten. Så här gör vi för att bära hem det, berättar hon.
  • Barbara är sällan ute på stan när hon är ledig. På helgerna jobbar hon med reklamutdelning, men i övrigt spenderar hon fritiden vid skrivbordet, framför datorn eller med att läsa svenska böcker.

Barbara fick tre års skolgång i hembyn i Mali. Som tolvåring började hon arbeta.

Nu fyller hon 18 och är snart redo för det nationella provet i Sverige. Det ger henne behörighet till gymnasiet. Därefter är målet att utbilda sig till polis.

– Jag har fått en chans och den tänker jag ta, säger hon.

Annons

Barbara Camposodri anlände till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Hon kom från ett av väldens fattigaste länder och talade mandespråket bambara, som ytterst få svenskar förstår.

– I Sundsvall fanns det ingen som talade bambara. På Estonte var det ingen som kunde franska heller. Jag blev tvungen att lära mig svenska, snabbt, eftersom jag inte hade något val.

Det tog ungefär tre månader, sedan började Barbara förstå lite av det som sades. Nu har hon bott på Estonte, som är Sundsvalls kommuns boende för ensamkommande flyktingbarn, i ett och ett halvt år.

I februari fick hon en egen träningslägenhet nära i Estonte i Granloholm.

– Det här är min sista chans. Jag sköter mig själv, går i skolan och lär mig. Det är väldigt jobbigt att inte kunna skriva och läsa, konstaterar hon.

Hon låter allvarstyngd och ovanligt målinriktad för att vara 17 år. Men hon refererar till Mali och byn Samaia, som hon är föddes i.

Där är medellivslängden 45 år. Skolan är främst för pojkar – och dem som inte är fattiga. 2003 var mer än hälften av Malis vuxna befolkning analfabeter. Barbara har aldrig sett sitt modersmål i skriftlig form, endast i talspråk.

– Flickorna får oftast gå i skolan två, tre år. De gifter sig när de är 14 och då måste de kunna jobba. Bara för att hämta vatten får kvinnorna gå flera kilometer varje dag, säger Barbara.

Själv blev hon inte gift, men fick börja arbeta i huvudstaden Bamako, som ligger fyra timmars bussresa från byn. Hon var hembiträde i en rik familj.

Sedan gick allt fel.

Vad som egentligen hände under resan, som började på Bamakos gator, gick via Elfenbenskusten och slutade i Malmö på senhösten 2008, vill Barbara inte prata om. Det är hennes egen hemlighet.

– Någon gång hoppas jag att jag kan åka tillbaka till Mali, men det är inte lätt att vara ung där. Tjejerna blir gravida väldigt snabbt. Många rymmer för att de inte vill gifta sig. Men är man föräldralös i huvudstaden händer mycket annat i stället. Flickor blir våldtagna eller tvingade till saker.

Nu vill Barbara bli polis. Hon tycker vägen fram till det målet känns oändligt lång – fast hon redan läst in de flesta av grundskolans ämnen på tre terminer.

– Jag läser mycket och tittar på TV. Nyheter och dokumentärer. Jag skulle vilja göra något mot orättvisor, så att alla följer regler och så, säger hon.

Fast en och annan mera ytlig tonårsdröm har även hon. När vi fotograferar henne inför reportaget lever hon upp. Poserar lite och ler stort.

Omar, som arbetar som personal på Estonte, avslöjar:

– Barbara ska bli fotomodell. Eller hur?

Barbara skrattar.

En annan, viktig, dröm är att få en familj. I Mali har hon ingen kvar. De enda hon har kontakt med i hemlandet är släktingar till en vän.

– Det är klart jag vill ha familj i Sverige. Här vill jag bo och ha man och barn, säger hon.

Mer läsning

Annons