Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnhemsbarn intervjuas om övergrepp och vanvård

/
  • En del av barnen som placerades på barnhem och i fosterhem från 1925 och framåt fick det bra, men långt i från alla. Nu pågår en utredning och staten granskar de missförhållanden som rådde.

Barnhemsbarn som blivit vuxna intervjuas om sina upplevelser. Mellan 1920 och 1995 placerades minst en kvarts miljon barn i fosterhem och på barnhem. En del av dem utsattes för misshandel, sexuella övergrepp och slavarbete. – Det handlar om en ondska som är svår att förstå, säger utredaren Göran Johansson, tidigare socialdirektör i Sundsvall.

Annons
Av de 370 personer som hittills intervjuats var fem placerade av den sociala barnavården i Västernorrland. Nu vill utredarna höra fler vittnesmål.
Det finns även exempel på personer som lever i länet i dag, men som en gång placerades ut av andra kommuner där de bodde som barn, säger Göran Johansson.
Människorna det handlar om är i dag vuxna. En del fick det bra, men långt i från alla.
– Det är viktigt att synliggöra och dokumentera denna mörka del av vår moderna historia. Mitt ibland oss har övergrepp kunnat fortgå utan att någon vuxen ingripit. Vi är angelägna om att alla som har blivit utsatta för övergrepp och vanvård inom den sociala barnavården hör av sig till oss, säger Göran Johansson.
Under 1990-talet arbetade han som socialdirektör i Sundsvall men sedan två år tillbaka har barnhemsutredningen sysselsatt honom. Ett syfte med utredningen är att de drabbade ska kunna få någon slags upprättelse.
Det är oklart om det kommer att utgå någon ekonomisk ersättning och jag får inte ägna mig åt den frågan, men i de länder där man gjort en sådan här utredning har det lett till skadestånd. Exemplen finns bland annat i Norge, Irland och bland indianerna i Kanada, säger Göran Johansson.
En annan följd av utredningen kan bli att säkerheten ökar för barn som i dag är föremål för samhällsvård.
Tillsynen är inte så bra så att man kan utesluta att det fortfarande kan råda missförhållanden.
Fram till den 1 mars 2009 kan man anmäla sig för en intervju. Alla som delar med sig av sina berättelser garanteras anonymitet och erbjuds åtta stödsamtal efter intervjun.
– Vi tror att det kan finnas personer som ännu inte känner till att den här möjligheten finns, säger Göran Johansson.
Enligt vittnesmålen som Göran Johansson hittills har tagit del av så skedde de största grymheterna i fosterhemmen.
Många kom till barnhem först och har inte så starka minnen från den tiden. Men en del har känt igen sig i Astrid Lindgrens skildring i Rasmus på luffen, där det kommer ett par som väljer ut det sötaste barnet. En del har berättat att det var i fosterhemmet som sedan helvetet startade, berättar Göran Johansson.
Fotnot: Är du en av dem som drabbats? Har du farit illa i fosterfamilj eller på barnhem? Hör av dig till oss på Sundsvalls Tidning och berätta om din historia. Du kan vara anonym. Mejla till tips@st.nu eller ring vår nyhetschef på 060-197164. Du kan också höra av dig via sms till numret 72060

Mer läsning

Annons