Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Berra" dog i misär – anmäler god man

/
  • Margareta Stenskog och sonen Kristofer hoppas genom att berätta om Berras öde att inga fler ska drabbas.
  • Margareta Stenskog har gått igenom alla Berras kontoutdrag och sett att det inte står rätt till.
  • – Han dog utfattig fast han hade ett sparkonto där det fanns pengar. Det är ju sonens arv och naturligtvis så önskar jag att han får tillbaka pengarna, säger Margareta.
  • – Hur man inte kan göra allt som står i ens makt för att få ut en person ur en sådan livssituation är för mig helt obegripligt, säger sonen Kristofer som i dag bor i Skellefteå.
  • Hela huset höll på att rasa samman på grund av vattenläckan.
  • Vattenläckan har gjort att väggarna ruttnat och släppt från sina fästen.
  • Toaletten hade inte gått att använda på många år.

I somras dog 68-årige Bernt-Olof "Berra" Sparby utfattig i ett svårt vattenskadat hus söder om Sundsvall. Nu har hans anhöriga polisanmält Berras gode man och JO-anmält överförmyndarnämnden.
– Jag tror inte att någon annan god man hade lämnat honom i denna misär, säger hans före detta sambo Margareta Stenskog till ST.

Annons

Hon och Berra separerade 1985 och de senaste åren hade hon och sonen Kristofer Stenskog dålig kontakt med Berra. Efter pensionen drog han sig undan och han hade problem.

– Då gav han upp, han isolerade sig. Han gick och köpte sin öl och sina cigaretter och sedan levde han i sitt hus. Hans kompisnät försvann och det var bara grannkillen som hade kontakt med honom, berättar Margareta, som tidigare berättat om Berras öde i SVT:s Mittnytt.

– Det var enligt pappa inte mitt jobb att ta hand om honom. Vi blev väldigt glada när det fanns hjälp att få utifrån. Eller vad vi då trodde var hjälp, säger sonen Kristofer Stenskog.

För tre år sedan fick Berra fick en god man som skulle hjälpa honom att ta hand om ekonomin. I uppdraget ingick också att sörja för att han fick rätt stöd.

– Den gode mannen besökte honom minst en gång i veckan, säger Margareta.

Men efter Berras död i juli förra året fick de en chock. Dagen efter beskedet, besökte de huset söder om Sundsvall. Synen som mötte dem var, som Margareta säger, obeskrivlig.

– Det var den värsta misär som du kan tänka dig. Det var så uppruttnat att när man klev in i hallen så klev man rätt in på backen, säger Margareta.

En vattenläcka hade under flera år sprutat kubikmeter vatten i grunden, så att hela huset ruttnat.

– Det var riktigt fruktansvärt att gå in i det huset. Det var hjärtskärande. Enligt gode mannen så var det ju ganska lugnt. Hade man vetat att det var så här…, säger Kristofer och tystnar.

Men det tog inte slut där. När de gick igenom Berras papper från banken upptäckte de att bokföringen inte stämde.

– Jag har gått igenom vartenda kontoutdrag i tre års tid och den gode mannen har tagit ut pengar och satt in på sitt eget konto varje månad. Det gäller ju nästan 200 000 kronor, säger Margareta.

– Det var väldigt jämna siffror, ofta markerat med el- och vattenräkning eller liknande. Men de betalades ju direkt från hans konto, säger Kristofer.

De har nu polisanmält den gode mannen och JO-anmält överförmyndarnämnden som de menar har brustit i kontrollen. Båda hoppas nu att allt blir utrett.

– Jag vet inte vad som är värst. Har den gode mannen varit i huset och låtit det fortgå eller inte öppnat dörrarna, säger Kristofer.

Mer läsning