Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cellprover bör vara gratis

/
  • Anna Enander, överläkare vid kvinnokliniken på Sundsvalls sjukhus, anser att cellprovstagning bör vara gratis.– Det finns många som avstår att ta cellprov för att det kostar och man har inte råd, säger Anna Enander.

Alliansen i landstingsfullmäktige i Sundsvall ville höja avgiften för cellprovstagning från 150 till 200 kronor, men backar nu.
– Det var ett vansinnigt förslag. Jag tycker att det borde vara gratis, livmoderhalscancer får inte bli en socialsjukdom, säger Anna Enander, överläkare vid kvinnokliniken på Sundsvalls sjukhus.

Annons

Var tredje år erbjuds kvinnor att ta cellprover, detta för att i tid kunna se om det finns cellförändringar och motverka att det blir livmoderhalscancer. Många kvinnor väljer att inte gå på cellprovstagningen och en av anledningarna är för att det är för dyrt.

– Det får inte bli en socialsjukdom där en viss grupp avstår för att det kostar pengar. Därför hade det varit vansinnigt att höja avgiften till 200 kronor, eftersom det redan i dag är många som avstår för att de inte har råd, säger Anna Enander.

Livmoderhalscancer är en farlig form av cancer och det är hög dödlighet för dem som får det. I dag är det få kvinnor i länet som har drabbats av den elakartade cancern och enligt Anna Enander är det tack vara att kvinnorna går på cellprovstagningarna.

– Det är viktigt att kvinnor går kontinuerligt och tar cellprov. Det gör att vi kan upptäcka cellförändringarna i tid och kan påbörja behandlingen för att motverka att det utvecklas till livmoderhalscancer. Det är den grupp av kvinnor som inte går på cellprover som oftast drabbas av cancern, säger Anna Enander.

Landstinget har börjat att erbjuda alla flickor i Sundsvalls kommun i årskurser 5-6 att vaccinera sig mot livmoderhalscancer. Det är en satsning man gör för att förebygga livmoderhalscancer vid unga år.

– Det gäller att ge vaccinet i tid innan de kommer upp i åldern och blir sexuellt aktiva. Vaccinet Gardasil är otroligt välprövat och 145 000 tonårsflickor i Sverige har vaccinerats mot livmoderhalscancer, säger Anna Enander.

Mer läsning

Annons