Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Coola, fula och udda hundar

/
  • Bedlington terrier. Om frisyren verkligen förskönar Lycka är svårt att säga men den ger skydd vid grytjakt.
  • Nio månader gamla Lillen av rasen Dogo Argentino och hemmarhörande i Älvdalen var med på utställningen.
  • Världens vackraste hund hävdade matte Malin Malm om sin älskade engelska bulldogg, Maja.
  • Peruanska nakenhunden Pink Lady är vintertid Nordens och kanske Europas mest rosa hund, sommarsolbrännan skapar dock förargliga bruna fläckar.
  • Närstudie av peruanska nakenhunden Sinschis öronnavigering.
  • Nytrimmad bedlington terriern Lycka i väntan på att bli bedömd.
  • Dogge var coolast av alla på Nordichallen och rynkade inte på nosen ens i onödan. Rasen är dogue de bordeaux, mycket bra sällskapshundarna enligt ägarna.
  • Yorkshireterriern Eloise vet att hålla sig stilla när hon ska bedömas medan Julia inte är riktigt lika fokuserad.
  • De peruanska nakenhundarna Sinschi och Pink Lady hade på sig träningsoveraller, sydda av matte, för att inte bli nedkylda under väntetiden.

Kärleken är blind. Underbett. Dregel. Hoptryckt nos. Vattniga ögon. Ser ilsk ut. Det spelar ingen roll. Malin Malm tycker ändå att hennes Maja, en engelsk bulldogg, är världens vackraste hund.

Annons
Under utställningen på Nordichallen i helgen med 2 709 anmälda hundar var det bara att konstatera att udda raser utövar en lockelse på många människor.
En 80-milafärd hade Linda Smedman gjort från Malmberget för att visa upp sina peruanska nakenhundar. Stoltast är hon över Pink Lady. Den mest rosa hunden i Norden, kanske i Europa. Efter den stekande solen i sommar har hon dock bruna fläckar. Men de försvinner under vinterhalvåret.
Hon är en äkta blondin och älskar allt vad karlar heter.
Liksom all uppmärksamhet, Pink Lady poserar mer än gärna och vid smicker åker öronen upp i givakt och hon tar på sig en lätt högdragen min. Att klappa henne är som att stryka över fuktig människohud. Hannen Sinschi är helmörk och helt slät förutom några vita strån längst ut på svanstippen och lite buskiga ögonbryn.
Vintertid krävs kläder till dem, framförallt öronskydd. Men de har skoteroveraller med svansskydd också, för Linda Smedman är sömmerska och de har varsin garderob, där även utstyrsel för festligare evenemang ingår.
Strax bredvik står upputsade yokrshireterriers med röda rosetter i de små tofsarna på huvudet. Beredda att paradera tillsammans med sina lika propra ägare.
Och sedan ligger han där, fullständigt avslappnad och ointresserad. Utställningens coolaste hund. Rasen är dogue de bordeaux och han tilltalas med namnet Dogge. Kindpåsarna har flutit ut över golvet, blicken är lojt fästad någonstans långt borta i en hunddröm. Att posera inför en kamera finns inte i hans föreställningsvärld. Men ägarna säger att han är världens härligaste sällskapshund.
Mer alert är då bedlington terriern Lycka. Med sitt höga nosparti har hon en profil som påminner om ett fårs. Längst ut på öronen och uppe på huvudet lämnas traditionellt håret kvar när de trimmas. Arten var grythund från början och hårtofsarna skulle skydda från bett i vitalare delar. Men putsen och ansen tar mycket tid inför utställningar.
Det är så jobbigt och jag funderar alltid varför jag håller på, men det är som att slå huvudet i väggen, det är jävla skönt när man slutar, förklarar ägaren Christine Bodén, innan hon ger sig i kast med sin andra hund.

Mer läsning

Annons