Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokratiinstitutet läggs ner

/

Det finns långt framskridna planer att lägga ner Demokratiinstitutet och flytta verksamheten till Mittuniversitetet. – Verksamheten blir mer stabil så, säger Göran Elgemyr, ordförande för Demokratiinstitutet.

Annons
Demokratiinstitutet bildades i januari 1997 och har blivit ett känt begrepp i landet genom sin årligen återkommande demokrativecka.
I tisdags beslöt institutets styrelse att utreda om föreningen och dess helägda bolag, Demicom AB, ska upplösas.
Orsaken är att det finns planer på att bilda ett centrum för politisk kommunikation vid Mittuniversitet och tillsätta en professur i politisk kommunikation. Lars Nord, som är VD för Demicom, har föreslagits få tjänsten, säger Göran Elgemyr.
Han tycker att det är positivt att Fälldinprofessuren äntligen blir tillsatt eftersom det varit ett av Demokratiinstitutets viktigaste mål.
Vad kommer att hända med demokrativeckan ?
Meningen är att det föreslagna centrumet ska bedriva liknande verksamhet, säger Göran Elgemyr.
Demokratiinstitutet har bara en anställd, Anna-Lena Bystedt.
Både Lars Nord, docent i statsvetenskap, och Jesper Strömbäck, filosofie doktor i journalistik, har hela tiden varit anställda av universitetet och arbetat åt institutet mot arvode. De övriga forskarna har varit knutna till andra universitet eller varit fristående.
Det formella beslutet att tillsätta professuren tas inom kort och i maj beslutar Mittuniversitetet om bildandet av det nya politiska centrumet.

Mer läsning

Annons