Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir inget biokraftverk i Svartvik

/
  • Planerna på att konvertera kraftstationen i Svartvik till ett biokraftverk ligger på is.

Förra året presenterades idén att börja elda biobräsnle i den gamla kraftstationen i Svartvik. Både kommun och länsstyrelse ställde sig positiva, men nu har planerna lagts ned.

Annons
Det var i slutet av förra året som företaget Svartviks Kraft AB ansökte om tillstånd att konvertera kraftstationen i Svartvik till ett biobränsleeldat kraftverk som skulle leverera el till stamnätet. Satsningen beräknades generera runt tio nya jobb. Varken Sundsvalls kommun eller länsstyrelsen såg några hinder för att lämna de tillstånd som krävdes, men planerna höll inte ända fram.
Tyvärr, är det så. Idén är bra, men för dagen ser det inte ut som Satsningen blir av. Vi ansåg inte att vi kunde få tillräckliga garantier för att kunna sälja det spillvatten som bli när man tillverkar elström på det här sättet, säger Håkan Andersson, som var en av initiativtagarna till projektet.
Tanken var att installera en biobränslepanna som tillverkar ånga i byggnaden. Men det handlar om stora kostnader för att anpassa anläggningen och den ekonomiska kalkylen höll inte.
Elpriserna har gått upp och jag tror på det är, men det handlar om stora investeringar om man ska anlägga ett biokraftverk och då vill man veta att man har på fötterna ekonomiskt innan man går vidare, säger Håkan Andersson.
Det var Båkab som byggde det oljeeldade kraftverket på 1970-talet, då det fanns krav på att elbolagen som levererade vattenkraft skulle ha ett reservkraftverk vid låga vattenstånd.
Efter avregleringen av elmarknaden försvann kravet. Byggnaden ägs i dag av en handlare från Gävle och är enligt uppgift till salu.

Mer läsning

Annons