Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DO granskar diskriminering i Sundsvall

Romer är en särskilt utsatt grupp på bostadsmarknaden, afrikaner och muslimer diskrimineras också oftare än andra. Under 2007 är Sundsvall en av tre städer som granskas av diskrimineringsombudsmannen, DO.

Annons
Sundsvall, Göteborg och Malmö ingår i projektet som under 2007 ska synliggöra diskrimineringen som finns på bostadsmarknaden.
Sundsvall är med eftersom det är en mindre stad än Malmö och Göteborg, inte för att vi tror att Sundsvall är bättre eller sämre än någon annan ort. Det här är vårt första besök i Sundsvall och vi räknar med att de blir fler under året, säger John Stauffer, jurist vid DO.
I onsdags kväll höll ombudsmannen mot etnisk diskriminering ett möte på Folkets hus, tre etniska grupper fanns representerade tillsammans med Mitthem och Sundsvalls kommun.
För vår del handlar det om att under en tid koncentrera resurser på bostadsområdet där det finns stora problem, säger John Stauffer.
Bostadsbolagen känner inte alltid till sina skyldigheter och många som diskrimineras på bostadsmarknaden vet inte vilka rättigheter de har eller vart de kan vända sig.
Vi ser stor okunskap kring rättigheter och diskriminering men också ett tydligt samband mellan segregation och diskriminering, säger Lars Lindgren, utredare vid DO.
I slutet av året planerar DO att ta fram en rapport som generellt beskriver de problem man sett under året och förslag på lösningar.

Mer läsning

Annons