Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dog efter infektion i tån

Den 61-årige mannen fick ett sår på stortån. Två månader senare var han död. Nu har mannens sambo anmält kirurgmottagning och primärvårdsjouren på Sundsvalls sjukhus till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Annons
Mannen var diabetiker och såret under stortån upptäcktes i början av september. Enligt anmälan var tån svartblå vid ett läkarbesök någon vecka senare och 61-åringen fick penicillin. I början av oktober vårdades han två gånger på Sundsvalls sjukhus för infektionsbehandling, men skickades hem efter några dagar.
Vid ett återbesök på kirurgmottagningen efter en vecka hade mannen besvärlig hosta, men fick beskedet att han måste stå ut med den tills penicillinkuren var slut. Enligt sambon lyssnade inte läkaren, som var försenad till lunchen. Mannen var trött och frös.
Följande natt var hostan svår och 61-åringen hade nära 39 graders feber samt ont i foten. Sambon ringde SOS Alarm, men fick beskedet att det var tveksamt om de skulle skicka någon ambulans samt att det nog skulle bli bättre om mannen drack lite vatten.
Sambon uppger att hon fick övertala SOS Alarm att hämta mannen med ambulans och att ambulansmännen var oengagerade.
Mannen lades in på infektonskliniken och sambon fick beskedet att han hade dubbelsidig lunginflammation, svårt att andas, förmaksflimmer på hjärtat, infektion och ett överskott av vätska.
Samma dag sövdes mannen ner och lades i respirator. Några dagar senare fick sambon veta att stortån måste amputeras. Efteråt visade det sig att det fanns en infektion bakom.
Efter ytterligare åtta dagar avled mannen.
Sambon vill att ansvarsnämnden ska granska ärendet. Hon undrar bland annat varför ingen riktigt undersökning gjordes vid besöket på kirurgmottagningen i oktober. Utöver Sundsvalls sjukhus har hon också anmält en vårdcentral i Härnösand, där mannen var bosatt.

Mer läsning

Annons