Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dottern förlorade arvstvisten mot pappans senaste fru

Adoptivdottern förlorade arvstvisten efter sin pappas död mot hans sista fru. Först förlorade hon i tingsrätten och nu också i Hovrätten.

Annons

Pappan som bodde i Sundsvall dog 2009, 84 år gammal. Han efterlämnande en förmögenhet på drygt 1,2 miljoner kronor. Boutredningsmannen som anlitades i dödsboet beslutade om ett tvångsskifte. Detta överklagade den 86-åriga kvinna som var gift med mannen.

Tingsrätten dömde till fördel för kvinnan mot mannens dotter som han har från ett tidigare äktenskap. Det visade sig under förhandlingen att det fanns ett äktenskapsförord och där mannen fört över tillgångar till sin hustru.

Detta gjordes för att hon skulle kunna behålla bostadsrätten om han skulle avlida. Sedan utgick man från att makans mamma inte skulle göra anspråk på någon arvsrätt om makan skulle avlida före.

Båda domstolarna säger att äktenskapsförordet är att jämställa med ett testamente och ska därför gälla. Den nu 66-åriga dottern som ansåg att hon hade rätt till hälften av tillgångarna får nu nöja sig med cirka 270 000 kronor. Hon får också betala rättegångskostnaderna på cirka 30 000 kronor.

Mer läsning

Annons