Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drastiska effekter av operation i Umeå

Efter operationen i Umeå kunde patienten från Matfors inte gapa, inte tala ordentligt, inte äta eller dricka och inte ligga ordentligt.

Annons

I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, framgår att patienten inte förstått den information som han fick före operationen. Den opererande läkaren behärskade inte svenska och då kom ytterligare en läkare som gjord en kortare summering av operationen.

Patienten hade tidigare behandlats för cancer och blivit strålbehandlad. Kort tid därefter upptäcktes att den hade spridits. När operationen genomfördes var det nödvändigt att också ta bort en bit av käken. Det hål som då uppstod täcktes vid ett ingrepp av en plastikkirurg.

Efter en vecka förflyttades patienten till sjukhuset i Sundsvall, men fick återkomma till Umeå där det upptäcktes att den täckning av hålet som gjorts delvis hade släppt och skapat en blotta i underkäksbenet som orsakade mycket smärta.

IVO kritiserar dock endast att informationen till patienten inte följt patientsäkerhetslagens krav. Inte heller hade det noterats hur patienten fått ta del av informationen i journalen. Dessutom var noteringarna från operationen på engelska vilket inte är tillåtet.

Mer läsning

Annons