Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En brand under fullständig kontroll i Birsta

/
  • Här har Räddningstjänstens personal bestämt sig för att låta boningshuset på bondgården brinna upp.
  • En brand under kontroll, 30 personer med kunnighet i brandsläckning bevakar elden.
  • Övningsledaren Lars Hammarstedt och Mats Nygren har en överläggning. Övningen sker nu i vindsvåningen där en vattendimma läggs över utrymmena.
  • Här testas skumsläckning sedan mellanvåningen tänts på. Peter Flobäcker och Mikael Majstedt finns bakom maskerna.
  • Rökutvecklingen var påtaglig och stora sotflagor fördes iväg av vinden när branden tog sig.
  • Mikael Majstedt får hjälp med att hänga på andningspaketet med komprimerad luft

Till sist tar sig branden ordentligt i den gamla huvudbyggnaden på bondgården mellan E4 och östra Birsta.
Innan dess passar Räddningstjänsten Sundsvall/ Timrå på att prova i olika metoder och utrustningar för att släcka elden.

Annons

Räddningsledare och annan personal från Räddningstjänsten Sundsvall/ Timrå och Härnösand samt elever från utbildningen av räddningspersonal på Sandö, sammanlagt 30 personer, finns på plats vid den bondgård som ska eldas upp. Syftet är att lära sig släckningsmetoder.

Bland de intresserade finns fyraåriga Wilmer Follinger. Han har redan bestämt att han ska släcka bränder när han blir stor.

Magnus Wiklund, representant för företaget Dafobrand, är särskilt intresserad av att testet av företagets utrustning fungerar. Om räddningspersonalen är nöjd med produkterna kan det bli affär av.

Övningsledaren och utbildningsansvarige Lars Hammarström vid Räddningstjänsten Sundsvall/ Timrå dyker upp här och där. Han är spindeln i nätet i dag.

- Vi kommer att vara här från måndag till fredag. Varje dag övar 10 befäl. De testar taktik och olika metoder, säger han.

Miljöhänsyn gör att det blir alltmer sällsynt att räddningstjänsten bränner ned hus så den här branden är ett värdefullt utbildningstillfälle. För att alla husen på gården i Östra Birsta nu ska kunna eldas upp har de sanerats från miljöfarliga material.

Anders Maxén, Fredrik Edlund och Tommy Lindgren står utanför huset och tittar i en IR-kamera. En rökdykare sveper med kameran över rummen inne i huset. På den skärm som personalen utanför huset håller i kan en människa upptäckas betydligt tidigare än vad rökdykarna klarar av i ett rökfyllt rum.

Ett strålspett att köra in i väggen för att spruta vatten fungerade inte så bra på grund av den kalla utetemperaturen. Däremot tog den starka fläkten effektivt bort röken så att personalen fick en dräglig inomhusmiljö vid släckningen.

I dag fortsätter det att brinna i Birsta.

 

 

 

Mer läsning

Annons