Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Explosiv invigning av Njurundakustens mångfaldspark

/
  • SCA Skogs vd Mats Sandgren fick hjälp av Sten-Olov Altin med att sätta upp invigningsskylten.
  • Tåget Loke tuffar fram på området under onsdagar och lördagskvällar.
  • Göran Tjernberg visar upp en karta över mångfaldsparken.
  • Länsrådet Sten-Olov Altin fick sätta i gång fyrverkerierna.

Njurundakustens mångfaldspark invigdes med fyrverkerier och med en visning av den 2300 hektar stora parken.
– Tanken är att vi ska sträcka lite extra på oss, säger Göran Tjernberg, SCA:s skogsförvaltare i Medelpad.

Annons

Mångfaldsparken är till för allmänheten och på området finns ett stort utbud av olika naturtyper. Längs kusten finns flera vikar som snörats av och förvandlats till laguner och i skogen växlar tallskog och våtmarker. Området drabbades hårt av stormarna Dagmar och Ivar men nu har skogen restaurerats och anpassats för besökare med stigar och skyltning.

– Det handlar om mångfald av olika värden, vi vill göra naturen tillgänglig. Tanken är att lyssna på intressenterna som kan vara med och påverka utvecklingen. säger Göran Tjernberg.

Mångfaldsparkerna är områden som präglas av större mångfald än skogslandskapet i övrigt.

– Vi har råd att avsätta pengar till att etablera mångfaldsparker. Jag är stolt och glad över att samarbetet fungerat så bra med länsstyrelsen, säger SCA skogs vd, Mats Sandgren.

Invigningen var ett samarbete mellan SCA och Länsstyrelsen, samtidigt som mångfaldsparken invigdes också Långörens naturreservat som är länets andra marina reservat.

– Sötvattenmiljön i lagunerna sjuder av liv med alger som ser ut som sommarängar och massvis av sjöfåglar, säger länsstyrelsens marinbiolog Lotta Nygård.

Men Västernorrland har en bit kvar till det nationella målet på tio procent skydd av marina områden. Länet ligger just nu på tre procent.

– Vi prioriterar hållbarhet så att naturen kan bevaras för nästa generation. Västernorrland är inte i topp men vi är på god väg till förbättring. Vi har fått nya resurser och tänker anta utmaningen och avancera i rankingen, säger Sten-Olov Altin, länsråd.

Han berättar att länsstyrelsen, SCA och Sundsvalls kommun haft en gemensam syn på hur viktiga den här typen av naturreservat är.

– SCA har sin ingång som skogsindustriföretag och vi ett myndighetsansvar och ansvarar för regeringens genomförande av politiken. Samarbetet har känts otroligt spännande.

Om det blir fler parker framöver är osäkert.

– Vi kommer att göra en utvärdering, Njurundakustens mångfaldspark är bara i sin linda så det kommer finnas jobb kvar här. Framtid får utvisa om det blir fler sådana här parker, säger Göran Tjernberg.

Mer läsning