Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakta/Tillsatsernas värld

Annons
Berikningsmedel används för att förbättra näringsvärdet, som till exempel i lättmjölk där konstgjorda A- och D-vitaminer tillsatts eftersom de försvunnit när fettet togs bort.
Den stora gruppen är teknologiska tillsatser som har E-nummer. De ökar hållbarheten (konserveringsmedel och antioxidationsmedel), konsistensen (emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel och klumpförebyggande medel), samt tillsatser som ska förbättra färg eller smak enligt vad som bedöms vara kundernas önskemål.
Om produkten är genmodifierad ska det stå på förpackningen.
Tidigare var azo-färger förbjudna eftersom vissa av dem kan ge upphov till överkänslighet hos allergiska personer, de kan då orsaka symptom som astma, nässelfeber, eksem och hudutslag. Vissa sorter får bara användas till speciella produkter, som E 123 som får finnas i fiskrom och alkohol. Och E 180, litolrubin, som bara används på ätbara ostskorpor.
Sötningsmedlet cyklamat, E 952, är också tillåtet igen. Det var förbjudet för att det bedömdes kunna ge ett för högt dagsintag, det var då bara tillåtet som bordsötningsmedel. Nya internationella studier har inte visat att det finns några sådana risker.
Men fortfarande tycker Livsmedelsverket att det finns en risk för diabetiker och barn i åldrarna 0 till 5 år att få i sig för mycket. Cyklamat förekommer i glass, drycker, desserter, lättsockrad sylt, konfektyr, tuggummi, konditorivaror, bantningspreparat och kosttillskott.
Glutamaterna är en annan grupp, E 620 - E 625. De kan orsaka huvudvärk, svettningar och illamående. De används som smakförstärkare.
Källa: Livsmedelsverket.

Mer läsning

Annons