Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för människosmugglare

/
  • Den massiva förundersökningsluntan räckte inte till för att tingsrätten skulle gå på åklagarens linje att det rörde sig om grov människosmuggling och flera fall av olaga hot.
  • Det var den 13 mars i år som polisen slog till mot flera adresser samtidigt och bland annat grep 53-åringen som i går dömdes till åtta månaders fängelse.

Det blev fängelse för de två män som åtalats för att ha medverkat till att smuggla människor från Iran till Sverige. – Vi kommer att överklaga, sade de samstämmigt så fort de tagit del av domen.

Annons
Den äldre av männen, en 53-årig Sundsvallsbo, dömdes för människosmuggling, organiserande av människosmuggling, sexuellt ofredande och narkotikabrott till åtta månaders fängelse.
Hans yngre kumpan fälldes för organiserande av människosmuggling samt stöld och snatteri till fyra månader. För hans del är straffet avtjänat eftersom de suttit häktade i 80 dagar. 53-åringen har dock en tid kvar att sitta.
Direkt efter att domen hade offentliggjorts sade 53-åringen till ST att han kommer att överklaga på samtliga punkter, han anser sig vara fullständigt oskyldig till allt som lagts honom till last. Den 32-åriga mannen säger att han också ska överklaga men blir mera tveksam då det visar sig att han redan avtjänat sitt straff under häktningstiden.
Åklagaren hade yrkat även på utvisning av de två männen men tingsrätten fann inte att brotten motiverade en sådan åtgärd.
När de greps vid ett omfattande tillslag den 13 mars rörde misstankarna grov människosmuggling och grovt organiserande av människosmuggling. Tingsrätten fann dock inte att brotten var grova. För de tre fall av sexuellt ofredande av ungdomar som 53-åringen dömdes för ska han betala skadestånd till de utsatta med 49 000 kronor sammanlagt.
53-åringen var också åtalad för tre fall av olaga hot, grov urkundsförfalskning och grovt narkotikabrott. På samtliga dessa punkter frikändes han av tingsrätten. Av domen framgår att tingsrätten finner utredningen undermålig i flera delar och att klargörande detaljer saknas för att en fällande dom i de här fallen skulle kunna utdömas. Till och med åtalets utformning kritiseras i vissa delar.
Polisens utredningsarbete har pågått i sju månader och tre personer har arbetat heltid med ärendet.
En tredje man från Umeå fälldes för grovt narkotikabrott för innehav av nästan ett hekto opium och dömdes till två år och tre månaders fängelse.

Mer läsning

Annons