Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kan få fetmaoperation

/
  • På Sundsvalls sjukhus görs ett 80-tal operationer med så kallad titthåls-kirurgi varje år. Kraftigt överviktiga personer får en stor del av magsäcken bortskuren. (Foto: Arkiv Mårten Englin)

Fler överviktiga ska kunna opereras för fetma. Gränsen för operation kan i framtiden sänkas från 40 till 35 BMI. Men kirurgen Arthur Jänes på Sundsvalls sjukhus är tveksam. – Vi klarar inte fler operationer med nuvarande resurser, säger han.

Annons
Förslaget kommer från den expertgrupp som samlades under Kirurgveckan i Stockholm. Där menade experterna att det behövs nationella riktlinjer. Medan ett landsting kräver ett kroppsmasseindex (BMI) på minst 40, räcker det med 35 i ett annat.
En konsekvens blir att operationerna måste tio-dubblas i landet. Mellan 10 000 och 15 000 ingrepp kommer att behöva göras varje år för att möta det nuvarande behovet. Samtidigt ställs stora krav på personalens kompetens.
Ökningen av fetma är lavinartad. Så visst skulle landstingen behöva utföra fler operationer, säger Arthur Jänes.
Enligt statistiken har cirka 180 000 svenskar ett kroppsmasseindex på 35 eller mera. För varje år ökas antalet med ungefär 3 500 personer. Hälften av dessa är under 30 år.
En operation är inte ett kosmetiskt utan ett medicinskt ingrepp. För patienten minskar eller försvinner risken för bland annat diabetetes och hjärtsjukdomar.
I Sundsvall görs ett 80-tal operationer med så kallad titthåls-kirurgi per år. Kraftigt överviktiga personer får en stor del av magsäcken bortskuren. Operationen är ett stort och inte ofarligt ingrepp.
Patienterna som kommer till oss har provat alla bantningsmetoder. De är väl pålästa och har redan fattat beslutet att de vill opereras.
Den som fått en remiss genom sin vårdcentral möter ett team med kirurger, psykologer, sjukgymnaster och dietister på Sundsvalls sjukhus. Patienten förbereds av dessa under sex månader för livet efter operationen.
Hela livet förändras. Den som genomgått en titthåls-operation kan till exempel aldrig äta mer än en deciliter föda åt gången och måste äta många måltider varje dag.
Trots det omfattande ingreppet menar Arthur Jänes att en operation är nödvändig för många kraftigt överviktiga patienter. Besparingen blir stor för samhället med friskare människor medan kostnaderna ökar för landstingen. Därför behövs nationella riktlinjer.
Ska vi göra fler operationer krävs ökade resurser. Fler personal behöver utbildning och det behövs speciell utrustning som lyftanordningar och sängar för att klara tunga personer. Samtidigt tror jag att vi måste göra fler operationer i framtiden för att möta det behov som finns redan i dag.
Från det första besöket på sjukhuset och fram till operation tar det cirka nio månader. De första sex månaderna är \"utbildning\", sedan tar det maximalt tre månader innan ingreppet utförs. Därmed klarar landstinget i Västernorrland vårdgarantin för denna typ av operationer.
Den relativt snabba genomströmningen gör att köerna till en titthåls-operation för fetma är nästan obefintliga i Västernorrland, när patienten väl kommit till sjukhuset. Till detta tillkommer tiden för väntan på remiss på vårdcentralen.

Mer läsning

Annons