Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttad semester ger 10 000 kronor

/
  • För att få personal kommer Länssjukhuset även i år att erbjuda vissa personalgrupper 10 000 kronor extra per flyttad semestervecka.

Fler vakanser, men också fler sökanden.
Så ser det ut när länssjukhuset planerar inför sommarens semester.
Och även i år kommer vissa sjuksköterskor att erbjudas 10 000 kronor för varje semestervecka som de flyttar.

Annons

Redan i september började landstinget med sin första rekordtidiga grovplanering inför juni, juli och augusti. Och redan innan landstinget går in i sommarperioden har man på vissa håll ett stort behov av personal.

– Sommaren verkar bli som tidigare år. Vi har lite högre antal vakanser inför ingången av sommaren, men vi har också lite fler personer som har sökt sommarvikariaten, säger Victoria Sjöbom, tf HR-direktör i Landstinget Västernorrland.

De många överbeläggningarna på länssjukhuset gör samtidigt att det förmodligen på många håll finns en rejält slutkörd sjukvårdspersonal, där många tvingats jobba många extratimmar den senaste tiden.

Känner du själv lugn eller oro inför sommaren som kommer?

– Jag hoppas att våra medarbetare inte är slutkörda inför sommaren, och att man har möjlighet att få sina fyra veckor av sammanhängande semester, vilket man har rätt till och förmodligen också behöver, säger Victoria Sjöbom.

Bristen på sjuksköterskor är ett av de svårare bekymren. Liksom förra sommaren kommer landstinget även att erbjuda 10 000 kronor extra per flyttad semestervecka för vissa sjuksköterskor.

– Det här gör vi för att täcka upp där det fattas. En del av de funktioner vi har är specialistfunktioner där det inte går att sätta in vilken sommarvikarie som helst. Då har det här varit ett sätt att lösa sommarsituationen, vilket alla tycker har fungerat, säger Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef för specialistsjukvården i Landstinget Västernorrland.

Det som mest oroar Rödén är att bekymren med överbeläggningarna ska fortsätta och att Sundsvalls kommun inte ska mäkta med att plocka hem utskrivningsklara patienter.

– Min känsla är att vi kommer att lösa sommaren i år också, om inte den här situationen med Sundsvalls kommun tar över fullständigt. Det är det senare som bekymrar mig mest, säger Berglund Rödén.

Bland sjuksköterskor som nappar på ett sommarvikariat finns även ett inbakat erbjudande om en tillsvidareanställning. Erbjudandet gäller kanske inte på den avdelning där man jobbar, men i varje fall på sjukhuset där man arbetar.

När det gäller löneläget kan Victoria Sjöbom inte säga något om hur många nyutexaminerade sjuksköterskor som uppnår kravet på lägst 24 000 kronor i månaden. Hon hänvisar till att det råder individuell lönesättning.

Mer läsning

Annons