Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar nekas svar om fostrets kön

/

Att få veta vilket kön fostret har ska inte längre vara en rättighet för föräldrarna.
I höst tar kvinnokliniken i Sundsvall ett policybeslut och då är det stopp.
– Om det inte finns någon medicinsk grund för att göra undersökningen så ska man heller inte göra det, säger Kenneth Challis, verksamhetschef.

Annons

Skälen till ställningstagandet är flera. Kenneth Challis hänvisar bland annat till det svar Socialstyrelsen nyligen gav på en fråga från klinikchefen på kvinnokliniken i Eskilstuna, om sjukvården ska tillhandahålla information till en förälder som vill göra abort på grund av fostrets fel.

– Svaret blev att man i princip inte ska göra det, säger han.

Vid sidan om det etiska ställningstagandet finns det även mer handfasta anledningar. Att ta reda på vilket kön ett foster har tar både tid och resurser.

När detta dessutom görs vid en vanlig ultraljudsundersökning för att stilla föräldrarnas nyfikenhet finns det även ett kvalitetsproblem med i bilden, enligt Kenneth Challis.

– De flesta metoder vi håller på med på sjukhuset har vi en väldigt hög kvalitetsnivå på för att verkligen vara säkra på att vi gör rätt. Men då det gäller könsbestämning så är det inget uppdrag vi har gentemot patienten. Det är inget vi lägger vi lägger ned särskilt mycket jobb på det här och det är inte kvalitetssäkrat. Det har också hänt att vi har gjort fel, säger Kenneth Challis.

Från och med i höst blir det alltså nobben från barnmorskan på alla frågor om barnets kön, såvida det inte finns medicinska skäl. Då kommer sjukvården fortsätta som vanligt med att ta reda på om fostret har en snopp eller en snippa.

 

Mer läsning

Annons