Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäljningen av allergimedicin ökar

/
  • Det vanligaste är att man reagerar på björkpollen och gräspollen.
  • Apoteket Gripen är förberedd inför pollensäsongen och chefen Lotta Frisk har redan märkt av en ökning av antalet sålda allergiläkemedel
  • Apoteket Gripen är förberedd inför pollensäsongen och chefen Lotta Frisk har redan märkt av en ökning av antalet sålda allergiläkemedel.
  • Allergihyllan är välfylld. Nässpray, tabletter eller ögondroppar kan ta bort besvären helt eller i alla fall lindra dem.

Atjo! Prosit! Våren är här och därmed också pollensäsongen.
De senaste fem åren har antalet sålda receptfria allergiläkemedel ökat markant i Västernorrland och det är främst användandet av nässpray som ökar.

Annons

Ungefär en femtedel av alla tonåringar och vuxna drabbas av pollenallergi varje vår och sommar. Det vanligaste är att man reagerar på björkpollen och gräspollen. Den allergiska reaktionen kommer när pollenkorn fastnar i näsans och ögats slemhinnor. Klåda, nysningar, rinnsnuva och nästäppa är de typiska symtomen. Antalet personer med pollenallergi har ökat de senaste 20 åren, enligt Sjukvårdsrådgivningens hemsida, men nu har ökningen stannat av något. Varför man sett en ökning är oklart.

Just nu är det alpollensäsongen som är igång i södra Norrland.

Enligt siffror från Apoteket ökade försäljning av allergiläkemedel i Västernorrland med 37 procent mellan februari och mars. Troligtvis är ökningen ännu större den här månaden.

– Vi märker av att försäljningen ökar nu. Både bland mediciner som är receptbelagda och sådana som är receptfria, förklarar Lotta frisk, chef på apoteket Gripen i Sundsvall.

Många pollenallergiker kommer till apoteket för att få hjälp och råd. Vilken medicin man ska ta beror på hur symtomen ser ut och om man är barn eller vuxen.

– De allra flesta känner sig som vanligt igen när de använder medicin men det beror naturligtvis på hur kraftig allergi man har, säger apotekschefen Lotta Frisk.

Statistik från landstingets läkemedelsenhet visar att antalet sålda doser av receptfria allergiläkemedel har ökat markant de senaste fem åren. Det är främst användningen av antiallergiska nässprayer som ökar. Under maj månad 2004 såldes drygt 100 000 doser nässpray i Västernorrland. Under samma månad förra året såldes fyra gånger så många, nästan 400 000, doser. En dos motsvarar en tablett eller en sprayning. Andelen sålda antihistamintabletter har också ökat, dock inte lika mycket. Försäljningen av ögondroppar mot allergi har legat på en konstant, låg nivå.

Men Ulf Lindahl, landstingsapotekare på läkemedelsenheten, tror att ökningen inte behöver bero på en ökad allergifrekvens.

– Reklam och information gör nog sitt till att det ökar varje år, säger han.

Dessutom har flera nässprayer som tidigare varit belagda med recept blivit receptfria och tillkommit i statistiken.

– Receptfria mediciner är också mer lättåtkomliga och företagen får då göra reklam för dem, vilket också kan göra att försäljningen ökar, säger Ulf Lindahl.

Mer läsning

Annons