Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädje och dans blandat med allvar

/

Familjer från Darfur-provinsen i Sudan träffas på Norra berget.

Annons

Bordet framför scenen var uppdukat med mat, väldoftande parfymer, oljor, rökelse, radband, frukter, nötter, mat och vackra handgjorda skålar.

Kvinnorna överglänste varandra i sina färgstarka festkläder, armband, ringar, stora örhängen och fantastiskt fina hennamålningar på händer, armar och fötter.

En av dem var Somaya Ibrahim som var där med sin make Abdulkarim Hamid och deras sex barn.

– Vi flydde till Libyen och bodde där i tolv år. Sedan kom revolutionen och vi flydde till Egypten, efter tre månader där fick vi komma till Sverige, berättar hon.

Sedan två år tillbaka bor de i Gällö. Hela familjen är mycket bra på svenska, målmedvetna och härligt hjärtliga.

– Jag ska bli arkitekt, säger 20-åriga Eslam, som nu går Komvux.

Hon hann läsa ett år på universitet i Libyen innan revolutionen kom och nu måste hon få betyg i svenska för att kunna fortsätta läsa här.

Nästan alla eltagarna är akademiker; piloter, läkare, språkvetare, ekonomer och ingenjörer men få av dem har fått arbete. Dagarna på Norra berget är inte bara för nöje, det har också varit föreläsningar om svenska lagar och situationen i Darfur.

– Regeringen i Sudan försöker få bort alla afrikaner från Darfur och i stället befolka området med araber för att få igenom sharialagar. 2,8 miljoner människor är på flykt nu, spridda över världen och 300 000 har dödats. Bombningar av byar pågår även nu, säger Kanghom, läkare och ordförande i Darfurföreningen i Sverige.

– Vi flydde för att vi vill att landet ska vara en demokratisk sekulär stat där alla kan leva fritt som i andra demokratier.

Mer läsning

Annons