Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häst räddad från Selångersån

/

Hästen Iris gick ner i Selångersån vid 14-tiden på fredagen. Det var en av de hästar som var inblandad i en olycka tidigare under dagen.

Annons

Läs också: Två skadade i ridolycka

Enligt ett larm till SOS vid tjugo över fem på fredagseftermiddagen hade en häst gått ner i Selångersån. Det var i närheten av Siljekvarnsvägen i Selånger. Larmet kom efter att många hade letat och till slut hittades hästen.

Vid tjugo över sex hade man enligt räddningstjänsten nyligen lyckats lokalisera hästen, och väntade på en veterinär.

– Hästen har stått i vattnet ganska många timmar och är i ganska dåligt skick, sa inre befäl på räddningstjänsten.

Det var väldigt branta slänter ner till ån där hästen befann sig i en vak.

– Hästen ska ha hoppat ner på isen och sedan sprungit i riktning hemåt mot stallet. Men så har den gått genom isen, säger ST:s reporter Jan-Arne Bäckström.

Stoet Iris tillhör Rebecka Backlund. Rebecka och en person till var ute och red på dagen, när de mötte en skenande häst. Båda kastades av sina hästar, och alla tre hästarna försvann i galopp.

Efter det tog det flera timmar innan man hittade Iris i ån.

19.09 fick man upp hästen.

Rebecka Backlund, som var väldigt orolig, kunde konstatera att hästen var förvånansvärt pigg och lugn.

Man fick upp hästen med hjälp av en djurlivräddningssele runt magen. Åtta till tio personer inklusive ST:s reporter hjälpte till att dra upp hästen med hjälp av ett rep. Hästen åkte upp på sidan och kunde genast resa sig upp.

En brandman ledde sedan hästen fram till en säker plats där det elva år gamla stoet själv kunde ta sig upp med lite hjälp. Veterinären gjorde en snabb undersökning och sedan kunde hästen ledas hem till stallet.

Där gjordes nya kontroller av veterinären som kunde konstatera att tempen var bra och endast hade något ytligt sår som det blödde ur. En anledning till att den klarat sig från nedkylning efter fem timmar i vaken, var att i stort sett bara benen var i vattnet.

– Hade det varit djupare kunde det ha gått mycket värre, säger Helén Löfblad, veterinär.

Nu ordinerades Iris mycket hö och promenader under den närmaste tiden.

Båda de andra hästarna hittade hem till sina stall.

Mer läsning

Annons