Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hem i Stöde kritiseras av socialstyrelsen

Kvinnan var heroinist och inlagd på behandlingshemmet Hemviken i Storhullsjön, Stöde. En kväll smugglade hon in droger och dog av en överdos. Nu riktar Socialstyrelsen kritik mot vårdgivaren, Husinge Vård AB.

Annons
Den tragiska händelsen inträffade för ungefär tre år sedan. Då hade kvinnan flyttat från ett behandlingshem i Husinge, Roslagen, till den nyöppnade filialen för tunga missbrukare med psykiska problem i Storhullsjön.
Sundsvallsbon hade missbrukat heroin några år. Hon hade även fått diagnosen Aspergers syndrom.
Tanken var att kvinnan skulle starta en behandling med subutex och metadon i Hullsjön för att bli av med sitt beroende. Till att börja med fick hon medicin för att bli av med abstinensen
Men någon gång under sommaren 2003 gick allt snett. Kvinnan smugglade in droger på sitt rum, tog en överdos och avled. Personalen var på plats och försökte få liv i henne, men lyckades inte.
Händelsen anmäldes under 2004 till socialstyrelsen av en bekant till kvinnan. I anmälan hävdades att kvinnan injicerat droger mer än en vecka före dödsfallet. Hon ska ha haft nålstick i armvecket.
Anmälaren riktade även skarp kritik mot skötseln av hemmet; hur medicineringen gjorts, hur det kunde komma sig att huset var tömt på personal nattetid och varför narkotikatesterna varit så få.
Socialstyrelsen konstaterar i sin granskning att drogtesterna hade kunnat skötats bättre. Dessutom kritiseras de ansvariga för att ha misslyckats med sin kontroll och att upprätthålla drogfrihet på Hemviken.
Socialstyrelsen kritiserar inte hur medicineringen skötts. Däremot konstateras att individuell vårdplanering saknats och att dokumentationen för behandlingen varit bristfällig.
Hemmet i Hemviken är nedlagt sedan ett par år, orsaken var att det var svårt att få beläggning på platserna.

Mer läsning

Annons