Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historien finns på natthimlen

I alla tider har människor läst himlen. Det viktiga i sitt liv och sin kultur har de sett också i stjärnorna. I stjärnbilderna knyts urgamla myter samman med yngre, nedskrivna, främst de grekiska. I Kulturmagasinet finns nu en stjärnutställning byggd på konst av Lotta Friberg Larsson.

Annons
Där grekerna såg Stora och Lilla Björn såg de sibiriska evenkerna en älgko med kalv. Där grekerna såg tvillingarna Castor och Pollux såg Andernas indianer ett pumapars ögon.
Och Orion har setts som jägare i nästan alla kulturer, säger Hjördis Johansson, som också står bakom utställningen.
De gamla myterna fångas i Lotta Friberg Larssons fantasibubblande konstverk, som blandar stjärnbilder, mytologiska djur och urtida symboler till en hisnande virvel rakt ner i historiens djup.
I Månmattan leker hon med symboler för man och kvinna, havandeskap och moderskap. Tidigt i historien måste människor ha märkt att månens omloppstid är lika lång som kvinnors menstruationscykel och kopplat samman dem.
I urtiden var gudomen en gudinna, tror vi. Nu läser vi natthimlen med grekernas ögon.
De grekiska tolkningarna har levt vidare för att de tecknats ner, säger Hjördis Johansson.
Men spåren efter den gamla Modergudinnan finns kvar. Det är hon som är Skorpionen, som biter odågan Orion i hälen, när han springer efter Plejad-flickorna. Hon finns också i Jungfrun, som håller ax, en gudinnesymbol. Bredvid sig har hon Lejonet, som ofta hittas i gudinnors sällskap.
Jungfru betydde ursprungligen \"hon som alltid är sig själv\", berättar Hjördis Johansson.
Draken, som slingrar kring norra himmelspolen, är en kvinnlig symbol och var förr god, men ses nu som ond. Kanske kan vi här följa själva undertryckandet av gudomens kvinnliga aspekt. Resten av himlen svämmas över av hjältar, krigiskhet och gudakungen Zeus snedsprång.
Hans affär med Callisto gav sonen Arcas, som nu lyser ner på oss som Björnvaktaren med den vackra stjärnan Arcturus. Callisto förvandlades till en björn (Stora Björn) och undgick med knapp nöd att bli dödad av sin son.
Här finns kung Cepheus och drottning Cassiopeja och deras dotter Andromeda, som räddas från den grymma Valfisken av hjälten Perseus. Alla fem är vinterstjärnbilder.
Så har de till synes evigt lysande mer att bjuda än astronomi. Stjärnbildernas gång över himlen är inte bara en resa genom året utan också genom vår egen historia.

Mer läsning

Annons