Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husen ingen vill köpa

/
  • De förra ägarna rev ur alla tomma lägenheter, Ulf Gradin tycker att det är synd att så mycket förstördes.
  • Tio av tolv postlådor i rad längs Husåsvägen 32-42 ropar ut att de är vakanta.
  • Ett av de bästa husen är det på Lidenvägen där tandkliniken varit och Ulf Gradin är en av tre hyresgäster.
  • Husåsvägen 14 har fullt med hyresgäster i lägenheterna men i kontorslokalerna är det bara Norrskog som huserar.
  • Bara två av tolv lägenheter är uthyrda längs Husåsvägen 32-42.
  • Husåsvägen 17 borde egentligen rivas men eftersom det förser grannfastigheten med värme är det uteslutet för där bor det folk.
  • På håll ser radhusen på Husåsvägen 23-33 bra ut men förfallet har börjat även där.
  • Det är ingen kö av hyresgäster till Husåsvägen 19 heller.

Många fönster gapar tomma i de gamla Lidenbostäderna. De har varit ute på auktion två gånger utan att någon köpt dem. Några är närmast vandaliserade av de tidigare ägarna. Andra är charmiga med vidunderlig Lidenutsikt.

Annons
Ulf Gradin har bott i fastigheten som ligger på Lidenvägen och nästan fick en ny ägare nu senast. I tegelhuset är tre av fyra lägenheter uthyrda, och även om han har åtskilligt med synpunkter på de förra ägarna konstaterar han att den skogsröjning som de utförde ändå gav honom bättre utsikt.
När Samo tog över blev det mest ett spel för galleriet. De skulle renovera och började riva ut överallt där det stod tomt, men byggde inte upp något igen, berättar Ulf Gradin.
Någon närmare kontakt med fastighetsägaren hade han aldrig trots att de bodde i samma hus. En grannes bråk om ett hyrt garage fick honom att avstå från det. Husägarna slängde grannens saker i en container utan att prata med honom.
I huset där Ulf bor var det tidigare tandklinik, de lokalerna står nu outnyttjade. Ute har de tidigare ägarna bilat bort delar av den ena yttertrappan, varför är det ingen som förstår.
Alla turerna kring Lidenbostäder har varit olustig för de boende.
Det känns som att man svävar lite i ovisshet. Jag vet inte riktigt hur det juridiska fungerar. Men enligt Gunilla Boström på Hyresgästföreningen kan man inte stänga fastigheterna och slänga ut oss bara för att ingen köper husen.
De övriga berörda fastigheterna ligger längs Husåsvägen. Två hyreshus är i mindre bra skick. Det ena står helt tomt medan ett fåtal lägenheter är uthyrda i det andra. Det tomma huset hyser dock pannrummet som sköter uppvärmningen av båda fastigheterna. På andra sidan vägen ligger sex radhus med två lägenheter i varje. Bara två av husen har hyresgäster. Längs vägen står tolv röda brevlådor, varav tio med texten \"vakant\" påklistrad.
I början av Husåsvägen ligger ett hus där alla lägenheter är uthyrda. Däremot gapar längan med kontorslokaler tomma, bara Norrskog finns på plats, tidigare har där legat post, kiosk, frisörsalong och bankkontor.
Den snabba rundresan visar att standarden på Lidenbostäders fastigheter varierar kraftigt.
Jag tror att det skulle gå lättare att sälja husen om de styckade upp och sålde dem ett och ett. En del är riktigt fina, konstaterar Ulf Gradin.

Mer läsning

Annons