Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skolskjuts till friskolor

/
  • Vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden Sven Bredberg uppger att det kan bli en förändring när utredningen om skolkjutskostnader kommer.
  • Tre elever som valt Engelska skolan får ingen skolskjutsbidrag från kommunen.

Föräldrar som väljer friskola för sina barn känner sig orättvist behandlade av Sundsvalls kommun när det gäller skolskjuts. I två fall har överklagande lämnats in till Förvaltningsrätten efter att kommunen sagt nej och istället hänvisat till kommunala skolor.

Annons

I det ena fallet handlar det om två elever på Alnö som läser på Engelska skolan. I det andra fallet handlar det om en elev som bor i Vattjom och läser på Engelska skolan.

Familjen på Alnö konstaterar att kommunen sagt ja till friskolor eftersom man anser det är bra med valmöjligheter. Familjen menar att på Alnö finns varken engelska skolor eller skolor som speglar det mångkulturella samhället.

– Vi sponsrar andra barns bussresor med våra skatter men från kommunens håll anser man att vi ska betala våra busskort själva med framskattade pengar, säger mamman i familjen, vilket hon tycker känns som en ren stöld.

När det gäller eleven i Vattjom så är det Matfors skola som anses vara hennes hemskola. Dit får hon skolresa.

– När hon nu läser i Engelska skolan så har man dragit in skolskjutsen helt, säger pappan, vilket han tycker är märkligt.

I överklagan så vill han ha ett svar vad fördyringen består i eftersom hon kan åka kommunal buss till sin nya skola. Sven Bredberg (M) vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden har förståelse för föräldrarna situation.

– Nu har jag inte bestämmelserna hemma men jag är säker 85 procent att reglementet säger att det endast går att få skolskjuts till kommunala skolor, säger han.

Men det kan finnas hopp. Sven Bredberg uppger att det har beställts en utredning på vad det skulle kosta kommunen om reglementet förändrades.

– Det är länge sedan utredningen beställdes och jag brukar efterlysa under alla sammanträden i nämnden. Så den borde dyka upp inom kort.

Om det sedan innebär en förändring av regelverket kan dock inte Sven Bredberg, svara på i dagsläget. Familjen på Alnö drar fram ett exempel i sin överklagan där kommunen tycker det är okej att betala en högre ersättning för skolskjuts om barnet väljer kommunal skola. I överklagan skriver hon:

Mitt brorsbarn gick i fjol på Kunskapsakademin i Ankarsvik och bodde då i Bänkåsviken, även hon fick avslag. Hon hade däremot fått busskort om hon gått på Vibackeskolan fastän det hade inneburit 5 km längre resa.

För hennes familj konstaterar hon att det blir billigare att köra ungdomarna med bil till skolan på grund av kommunens beslut. Hon konstaterar också att det inte är så bra ur miljösynpunkt.

Mer läsning

Annons