Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen tvekan om turordningsreglerna

Det är turordningsreglerna som gäller och inget annat.

Det beskedet ger Jan-Olov Lampinen på Kommunals sektion 1, när personalsituationen på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall (RPK) kommer på tal.

Annons

– Är det så att många undersköterskor får gå från somatiken (läs:sjukhuset, reds anmärkning) till psykiatrin så måste de få den kompetenspåfyllnad som behövs. I sammanhanget är det något man måste känna till, säger han.

Lagen om anställningsskydd (LAS) ger honom rätt. En gång i tiden var RPK och sjukhuset separerade från varandra. I dag hör verksamheterna till en och samma förvaltning. Därmed utgör de också samma LAS-område vilket ger en gemensam turordning för varje avtalsområde.

– När man gått igenom det här i den här förvaltningen så kan man utvidga det till hela landstinget. Där blir ortsbegreppet en begränsning. Man kan till exempel inte säga åt någon att härifrån till Övik, säger Jan-Olov Lampinen.

Det som i slutänden avgör vem som får behålla jobbet och vem som får gå är alltså antalet år i yrket. Skulle parterna vara oeniga så kan det bli fråga om centrala förhandlingar eller tvist i arbetsdomstolen (AD).

Hur ledningen för länssjukhuset ser på personalsituationen på RPK är oklart. ST sökte under gårdagen sjukhusdirektören, Margareta Rödén, för en kommentar utan att lyckas komma i kontakt med henne.

Mer läsning

Annons