Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag och mitt: Hunddagis

/

Varje vecka låter ST helg en person berätta om ett intresse, en speciell händelse eller en kär sak. Tina Collin bytte ett jobb framför datorn till en aktiv vardag på hunddagis.

Annons

"Jag är född med astma och har alltid varit allergisk mot djur, men jag har ändå dragits till dem. Det började med att jag skaffade katter. Det gick ganska bra, men jag fick alltid astma om jag till exempel hade en förkylning. Då växte tanken på att jag skulle testa med hund i stället. Jag hälsade på en tjej som hade border collie-valpar, och jag kände inte alls av allergin när jag var där. Efter det köpte jag en valp, och jag tyckte att jag blev mycket friskare. Det var en riktig fullträff!

Tidigare jobbade jag på ett tryckeri och satt mycket vid datorn. Av det fick jag problem med nacke och axlar och var sjukskriven under en längre tid. När jag rörde på mig märkte jag att jag mådde mycket bättre, och jag funderade på vad som skulle vara kul att jobba med. Eftersom jag själv hade hundar kom idén om ett hunddagis. Allt gick jättefort – på bara en månad hade jag startat upp det.

Det är väldigt roligt att driva hunddagis. Jag får träffa alla typer av hundar, och alla har sin egen personlighet. Man lär sig saker hela tiden och blir aldrig helt fullärd.

Innan en hund får börja på dagiset gör vi en intervju med ägaren och träffar hunden. Då ser vi om den passar i någon av storflockarna eller om den ska ingå i en mindre grupp. Vi har inget rasförbud här, men vi kan inte ta emot aggressiva hundar. Man ska inte riskera att bli biten. Några få har jag fått säga nej till, för vi vill ju att hundarna ska ha det bra.

Till dagiset kommer i genomsnitt 45–50 hundar per dag. Men det känns inte som att det är så många, och de flesta skallen känner man igen. Vi håller reda på alla hundar genom att föra över allt vi gör på papper, så vi inte glömmer något. Vi bockar till exempel av när de har varit ute eller har fått vatten

Största delen av hundarna är här på heltid: måndag till fredag. Speciellt på måndagar är hundarna extra skälliga. Det sägs att barn på dagis är rörligare och livligare i början på veckan också.

Jag håller med hundtränaren Cesar Millan som menar att människans energi påverkar hunden. Man får inte vara för osäker, för då smittar det av sig. Man måste tro på sig själv och man ska inte vara rädd för att säga ifrån. Var rak och ärlig mot den. Säg till när den gör fel och beröm när den gör rätt. När jag skaffade min första hund var jag så himla försiktig och ville aldrig säga ifrån om jag var ute bland andra. Jag tyckte att det var pinsamt. Men man behöver inte skrika åt hunden bara för att man säger till. Ibland räcker det med att visa att nu är det nog.

Det händer att jag stöter på hundarna utanför dagiset. De känner igen mig direkt, viftar på svansen och vill komma fram. När en hund slutar på dagiset känns det jättesorgligt. Det blir ju lite som min hund!"

Mer läsning

Annons