Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japanska Yoko följer nyhetssändningarna med spänt intresse

/
  • Med oro och stort intresse följer Yoko Kawabata från Sundsvall händelseutvecklingen efter jordbävningen i hemlandet Japan.

För 16 år sedan drabbade Yoko Kawabatas dåvarande hemstad Kobe av en jordbävning som tog 6 400 japaners liv.

I fredags kom paniken tillbaka.

– Det som händer gör mig väldigt deprimerad. Även om mina närmaste inte bor i de värst drabbade områdena så är oron stor, säger hon.

Annons

Hon följer Twitterflödet, är ständigt uppkopplad och på datorn avlöser nyhetssändningarna varandra.

– När vi gick ut på en promenad i helgen kändes det verkligen helt nödvändigt även om jag har väldigt svårt för att slita mig från datorn, säger Yoko Kawabata.

För ett år sedan berättade ST om henne, maken Tetsuro och dottern Yuiko Kawabata som hade lämnat Tokyo för att bosätta sig i Sundsvall.

Nu finns deras tankar hos familjen och vännerna i det hårt drabbade landet. Jordbävningen med den efterföljande tsunamin och haverierna i flera kärnreaktorer gör att de följer händelseutvecklingen med stor oro.

– Jag följde Twitter från första dagen. De sista tio åren i Japan bodde vi i Tokyo och där har jag många vänner. En kompis som jobbar på Mitsubishi lastbilar befann sig på kontoret på 29:e våningen när skalvet kom och det hade varit riktigt otäckt, berättar Yoko Kawabata.

För en annan av Yokos kompisar tog det sju timmar att ta sig hem den dagen.

Måndagsmorgonens nyhet om ännu en explosion i en kärnkraftsreaktor var tung att ta in.

– Situationen är fortfarande mycket osäker, konstaterar hon.

Rapporterna hemifrån handlar om efterskalven, elbristen, svårigheter med kommunikationerna och att det saknas livsmedel.

– Samtidigt finns det en stor solidaritet inom landet. Människor gör sitt bästa för att spara elektricitet och man vill komma igång med att bygga upp de drabbade områdena och reparera ekonomin så fort som möjligt, säger Yoko Kawabata.

När staden Kobe drabbades 1995 var Yoko en ung student och hon befann sig hemma hos föräldrarna.

– Minnena kom genast tillbaka, säger hon.

Familjen Kawabata bosatte sig i Sverige eftersom de ville komma närmare naturen och leva i ett något lugnare tempo.

– Pendlingen mellan hemmet, förskolan och jobbet tog väldigt mycket tid i Tokyo och det var också ett problem för alla föräldrar efter jordbävningen. Tågen slutade gå och det tog flera timmar innan människor nådde fram till sina barn, berättar Yoko.

Maken Tetsuro arbetar åt företaget Check Point, medan Yoko i flera år har tagit på sig uppdrag för Svenska exportrådet.

Hon skriver åt en del japanska magasin, undervisar, jobbar som översättare och försöker som frilans sälja in svensk litteratur till Japanska bokförlag.

– Det finns ett stort intresse. Nu översätter jag boken Mitt liv med Saddam från svenska till japanska inför den japanska lanseringen.

Till hösten planerar familjen Kawabata att resa tillbaka till Japan för att hälsa på släkt och vänner.

– Vi trivs väldigt bra här, men just nu känns det jobbigt att vi inte kan hjälpa till och bidra till återuppbyggnaden av vårt hemland, säger Yoko Kawabata.

Mer läsning

Annons