Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrerande konstkommitté

/
  • Michelle Lindström tillsammans med Ulf Bylund när båda tittar på den stora konstskandalen från Uppdrag Granskning.
  • Curt Aspelin jobbar för att starta en ny kommitté som ska stoppa Lindströmsförfalskningar på marknaden.

Curt Aspelin jobbar för att starta en ny Lindströms kommitté. Enligt honom själv handlar det om att jobba för att få bort förfalskningar från marknaden och höja statusen för avlidne konstnären Bengt Lindström.

Annons

Det finns redan en kommitté som tillkom på initiativ av konstnären själv. Konstvetaren Ulf Bylund i Sundsvall sitter i Comité Bengt Lindström. Han ställer sig frågande till att det ska behövas ytterligare en.

– 1999 tog Bengt Lindström kontakt med vänner som kunde hans konst och frågade om de kunde ingå i en kommitté efter hans död, berättar Ulf Bylund. Han visste att det fanns förfalskningar ute på marknaden.

Ulf Bylund berättar vidare att det var Bengt Lindström själv som valde ut vilka han ville skulle sitta med. Sedan starten har en del personer gått bort och ersatts av andra.

Curt Aspelin som varit barnen Lindströms ombud i den omfattande arvstvisten menar att det behövs en ny kommitté.

– Den märkning som finns av många tavlor i dag är inte trovärdig, säger han. Vi håller på att skapa ett riktigt kartotek som kommer att ligga på internet. Det kommer att vara bilder på samtliga konstverk som Bengt Lindström gjort.

Internetlanseringen ska ligga nära fram i tiden och Curt Aspelin bedömer att den i starten kommer att innehålla cirka 4 000 verk. Han uppger också att Lindström kännare från hela Europa kommer att ingå i den nya gruppen.

– Skulle det vara någon tavla som inte går att bedöma skickar vi den till statens rätts tekniska laboratorium.

Ulf Bylund uppger att det inte är så enkelt att bedöma om en tavla är äkta eller falsk.

– Rätt färg kan vem som helst få tag i, säger han. Det krävs också att man har goda kunskaper om hur Bengt arbetade. Att lägga ut bilder av konsten på internet är ingen bra idé. Då ökar risken för förfalskningar. Det finns ingen kommitté för kända konstnärer som har bilderna på internet.

Curt Aspelin betonar från sin sida att det är viktigt med den nya kommittén just för att få bort förfalskningar. Han poängterar också den senaste tidens turbulens kring arvet och förfalskningar har skadat konstnären.

– Värdet på hans konst har sjunkit dramatiskt, uppger Curt Aspelin.

Mer läsning

Annons