Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstgjord ö med kafé i Selångersån

/
  • En konstgjord ö med kafé och matservering kan börja byggas i Selångersån nästa år.

En kaféö är på gång i Selångersån. – Det blir en konstgjord ö med ett kafé och en vattenspegel som kan fungera som skridskobana på vintern, säger stadsbyggnadsdirektör Stefan Söderlund.

Annons
Sundsvallsborna ska få närmare till vattnet och ett mer levande city. I dag möts vi av en hel del parkeringsplatser och kajer i dåligt skick kring Selångersån.
I stadsvisionen talar vi om vikten av att förstärka stadskärnan och skapa mötesplatser. En av de viktigaste delarna är att årummet omvandlas, säger Stefan Söderlund.
Byggstarten beräknas bli redan nästa år. En ö med matservering var en av idéerna som kom fram när olika arkitektfirmor lämnade förslag inom ramen för stadsvisionen.
Förhoppningen är att försöka få till något som liknar stämningen vid Norr Mälarstrand i Stockholm, säger Stefan Söderlund.
Kommunen beslutade tidigare att satsa 110 miljoner kronor på att rusta upp kajerna i Sundsvalls centrum. I den summan fick inte kaféön och en ombyggnation av Olof Palmes torg plats. Stadsbyggnadskontorets uppgift blev att lösa finansieringen av projekten, något som man nu har lyckats med.
Jag tycker det. Om man tar kostnaden för en del av kajrenoveringen inom ramen för planerade exploateringar frigörs omkring 50 miljoner, säger Stefan Söderlund.
En omfördelning gör att det går att avsätta pengar och kommunstyrelsens finansutskott sa i går att 16 miljoner kronor kan användas till att skapa en ö i Selångersån, mellan Storbron och Thulebron.
Alla tyckte att det var ett mycket bra förslag, kajrenovering i all ära men det här kommer att märkas, det känns väldigt spännande, säger Anita Bdioui (s) ordförande i kommunstyrelsens finansutskott.
Ärendet lämnas nu vidare till kommunfullmäktige, som fattar slutgiltigt beslut.

Mer läsning

Annons