Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kubalchef åtalad för vållande till annans död

Kubals vd John Hoerner åtalades igår i Sundsvalls Tingsrätt för arbetsmiljöbrott med vållande till annans död. Detta med anledning av den dödsolycka som inträffade för två år sedan då en mekaniker klämdes till döds mellan ett transportband och en vals då han jobbade med tillsynsarbete.

Annons
Det var den 20 september 2004 som den 25-årige mekanikern så tragiskt avled när han arbetade med en kontroll av ett transportband i en brikettsilo. Mannen var ensam vid olyckstillfället och det är inte helt klarlagt hur olyckan gick till, men mycket pekar på att han ska ha försökt justera ett transportband som legat fel.
Hoerner var vid olyckstillfället chef för underhållsavdelningen och därmed ansvarig för 25-åringens arbetsuppgifter. Enligt åtalet har han uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt sina plikter enligt arbetsmiljölagen. Därmed åtalas han och kan få som mest två års fängelse - något som är mycket ovanligt vid arbetsmiljöbrott. Nyligen friades Kubals förre vd Eddy Magnusson från ansvar i den olycka med smält aluminium som sommaren 2001 orsakade svåra brännskador hos flera arbetare.
Också företaget, Kubal, krävs på företagsbot. Åklagaren yrkar på 800.000 kronor.

Mer läsning

Annons