Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnors hälsa på agendan

/
  • 1,6 och 2, 6 miljonersklubbens seminarium kring kvinnors hälsa lockade många i går kväll. Representanter från kommun och landsting fanns på plats för att informera och svara på frågor.

Kvinnors hälsa var huvudämnet när 140 kvinnor och en handfull män deltog i 1,6 och 2,6 miljonersklubbens seminarium och paneldebatt på Casino Cosmopol i går kväll.

– Jag är jättenöjd med kvällen, säger klubbens lokala ambassadör Gerda Strömberg-Nielsen.

Annons

Kommunfullmäktiges ordförande Rodney Engström hälsade välkommen och därefter klev Alexandra Charles upp på scenen och berättar om 1,6 & 2,6 miljonerklubbens arbete.

– I vår har det gått 15 år sedan jag var med och grundade klubben. Tiden går fort, men mycket har hänt, sa hon.

Jacomina Beertema, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, var inbjuden talare. Hon berättade att landstinget nu har den kortaste vårdtiden i landet från ett höftbrott till operation.

– Vi jobbar smartare och mer kostnadseffektivt än tidigare, säger hon.

Alexandra Charles passade på att ställa en fråga om hur det går osteoparosmottagningen. Frågan om benskörhet aktualiserades redan i fjol när klubben höll en paneldiskussion i stadshuset.

– Det råder fortfarande en stor osäkerhet kring vad som gäller, svarade Beertema och hänvisade frågan till sin landstingskollega Ingeborg Wiksten.

Wiksten var inbjuden att delta i seminariet, men tvingades ställa in i sista stund.

Något Beertema lyfte fram var att tillgängligheten inom sjukvården ökat.

– Vi ligger nu på en fjärde bästa plats i landet, från att ha varit sämst.

Nyligen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden ett beslut gällande jämställdhetspolicy.

– Det innebär att varje fråga rörande behandling, forskning och så vidare ska belysas utifrån ett genusperspektiv. Regeringen har stimulerat fram beslutet, säger Beertema.

När Rodney Engström summerade kvällen tryckte han hårt på frågan om ett säkrare samhälle. Han tog även med sig några viktiga frågor från kvällens deltagare.

– Jag ska klargöra för våra riksdagsledamöter att det finns Sundsvallsbor som upprörs över vissa utvisningsbeslut. En annan sak jag ska arbeta vidare med är om man kan sluta avtal med andra kommuner till fördel för de som reser med färdtjänst eller buss på den så kallade 100-lappen. Dialogen går framåt och det finns ljusa förhoppningar, sammanfattade Engström.

Mer läsning

Annons