Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kycklingstopp i Sundsvall

I dag plockas förmodligen kyckling bort från menyerna i Sundsvalls kommun.
– Allt tyder på att vi beslutar om att stoppa kycklingen, säger Margareta Frisentorp, avdelningschef för Galant kost & städ i Sundsvall.
Redan i går införde landstinget ett kycklingstopp i Sollefteå, men snart kan det komma ett stopp för hela landstinget Västernorrland.

Annons

Oron för glasbitar i kyckling gjorde att man i går plockade bort kyckling från menyer på sjukhus i Skåne, men även i flera skånska kommuner. I går beslutades också att rikskriminalen ska samordna alla utredningar om funna glasbitar i kyckling i Sverige.

Och oron sprider sig nu även till Västernorrland där landstinget i går beslutade att inte servera kyckling i Sollefteå.

– Det har funnits en större oro där. I Sollefteå arbetar landstinget i samverkan med Sollefteå kommun och där har kostchefen i dag beslutat att plocka bort all kyckling, säger Åsa Finn, verksamhetschef för landstingets kök och restauranger.

– Jag kan inte svara på det, men vi står i beredskap för att förändra situationen, säger Åsa Finn.

Och ett eventuellt stopp för hela landtinget kan komma snabbt.

– Det kan komma ett stopp. Nu har oron spridit sig ännu mer för eventuella risker och är oron hög blir det ett problem för dem som ska äta. Oavsett om det finns glas eller inte i kycklingen så har man skapat en olustkänsla, säger Åsa Finn.

I Sundsvall har Margareta Frisentorp det jobb som enklast kan översättas till kostchef. Hon berättar att under torsdagen ska man ha ett möte med alla ansvariga områdeschefer.

Och allt tyder alltså på att kyckling tillfälligt svartlistas från de cirka 15 000 portioner som dagligen skickas till skolor och äldreomsorg.

– I mitt tycke är det svårt att argumentera för att vi ska ha kyckling, säger Margareta Frisentorp.

– Det är olustigt. Vi har inte hittat något (glas i kyckling) i Sundsvall, men det kanske bara är en tidsfråga. Det har länge varit lite på distans, men nu känns det som att det närmar sig. Det börjar bli ganska många incidenter, säger Frisentorp.

Åsa Finn på landstinget tycker självfallet också att situationen är obekväm.

– Det är en katastrof. Det är obehagligt och slöseri med mat i tider där vi borde vara rädda om våra livsmedel. Dessutom innebär det stora kostnader för redan i dag utsatta verksamheter, säger Åsa Finn.

Mer läsning

Annons