Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylan fortsätter att dröja – värmen slog nytt rekord

Den som väntar på svensk vinterkyla och snötäckta landskap lär få vänta ett tag. På söndagen slogs preliminärt värmerekordet för december i Gävle.

Annons

Mildvädret fortsätter. Så till den grad att det norrländska värmerekordet för december kan ha rykt.

– Preliminärt har vi noterat 11,9 grader i Gävle. Och tittar man på rekordet för Norrland så var det, av de uppgifter jag har, 11,8 grader i Åmotsbruk. Det uppmättes den 2 december 1953, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Medeltemperaturen i december har hittills varit upp till fem–sex grader högre än normalt i vissa delar av landet. Och på lördagen var det mer än tio grader varmare än normal medeltemperatur i bland annat delar av nordöstra Götaland, liksom Värmland och Dalarna.

Läs även: Ny klimatrapport: Mer regn och värme i länet

– Det blir lite svalare under måndagen, men det blir inget kallt vinterväder. Det är över Norrland som det ligger snö på många håll och där kommer det ytterligare lite i veckan. Men inte ens där blir det riktigt kallt, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Varmast under söndagen var det i Norrköping, runt 13 grader. Det är en knapp grad lägre än i Simrishamn på julafton 1977 då det var 13,7 grader – den högsta bekräftade decembertemperaturen sedan mätningarna inleddes.

Även på Åland är det varmt och där har ett konstaterat decemberrekord slagits med 11 uppmätta grader i Jomala, strax norr om Mariehamn.

Mer läsning

Annons