Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen vill inte flytta tingsrätt till Sundsvall

Landshövding Gerhard Larsson vill ha kvar tingsrätten i Härnösand. Han motsätter sig förslagen om att samordna rättsinstanser. – Om utredningsförslagen blir verklighet är risken stor att tingsrätterna fjärmas från lokalsamhällena, säger Gerhard Larsson.

Annons
Bakgrunden till landshövdingens ställningstagande är en statlig utredning som föreslår länsvisa rättsinstanser. I utredningen föreslås en huvudort i varje län med tingsrätten placerad där. I vårt län skulle Sundsvall bli huvudort. Förslaget skulle innebära en avveckling för tingsrätten i Härnösand och det samordnade tingsstället i Örnsköldsvik.
Samtidigt pågår en översyn från Domstolsverket om länsrätternas placeringar och antal. Förslagen pekar mot att länsrätten i Östersund och Härnösand blir ett och nu motsätter sig Gerhard Larsson de båda utredningarna i en skrivelse till regeringen.
– Det är en självklarhet att domstolarna även i fortsättningen finns i våra residensstäder. Dessutom skulle en flytt av tingsrätten och i värsta fall även länsrätten få stora konsekvenser för en liten kommun som Härnösand, säger han.

Mer läsning

Annons