Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget ska spara mest i landet

Västernorrlänningarna kommer att drabbas mest i hela landet av besparingar inom sjukvården.
Vårdkostnaden ska minska med 2 259 kronor per person fram till 2011.
– Det behövs helt enkelt mer resurser till sjukvården, säger Ewa Söderberg (s), landstingsråd.

Annons

Kommentaren ger hon till tidningen Dagens Medicin, som kartlagt de svenska landstingens besparingar. Sammanlagt handlar det om 3,6 miljarder i år. Antalet anställda beräknas minska med 4 000.

Landstinget Västernorrland ska spara 550 miljoner kronor de kommande två åren. Skälet är att sjukhusvården i länet kostar mer än i andra jämförbara landsting. I fjol blev det nya underskott och nu beräknas skatteintäkterna minska dramatiskt.

– Så här blir det om man låter sjukvården få dra i väg under högkonjunktur, säger Hans Hedlund (c), gruppledare för den borgerliga alliansen i landstingsfullmäktige.

Han lägger skulden på socialdemokraterna. De åtgärder som nu krävs borde redan ha varit på plats, anser han. Samtidigt riktar även Hans Hedlund udden mot alliansregeringens sätt att möta landstingskrisen.

– Det är extremt olyckligt att man från regeringens sida inte går in och backar upp bättre när konjunkturen viker på det här sättet. Vi kommer att få fullständigt oacceptabla neddragningar eller skattehöjningar om inte statsbidragen höjs, säger han.

Liksom Ewa Söderberg anser Hans Hedlund att regeringen lagt ett skambud i förhandlingarna med Sveriges kommuner och landsting (SKL) om läkemedelsersättningen.

Statsbidragen kompenserar bara en del av kostnadsökningen för medicinerna. Glappet är fyra procent. För landstinget Västernorrland betyder det 35 miljoner kronor i ökade läkemedelsutgifter i år.

– Det är extremt allvarligt, säger Hans Hedlund.

Mer läsning

Annons