Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsfullmäktige Kravmärkt gav debatt

/
  • Landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) förklarade att de utökade ramarna till de olika nämnderna kommer att kräva motprestationer för att pengarna ska betalas ut. Oppositionen riktade kraftig kritik mot agerandet.

Vårdalliansen satsar på en budget där öronmärkta pengar först levereras till nämnderna när motkrav presteras.

Oppositionen kritiserar den kravmärkta idén och menar att det skapar misstro när man inte litar på nämnderna.

Annons

En dagslång debatt om landstingets budget ägde rum vid landstingsfullmäktige på onsdagen. Landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) förklarade bland annat att utökningar av budgetramarna för de olika nämnderna inte betalas ut förrän de presterat vissa motkrav.

För Hälso- och sjukvårdsnämnden handlar det om 108 miljoner kronor, Folkhälso- primärvårds- och tandvårdsnämnden kan få 28 miljoner och Regionala nämnden 16 miljoner.

– Varför gör vi då så här? Jo, vi i vårdalliansen vill inte tappa greppet om kostnadsutvecklingen. Om vi ökar ramarna utan krav om motprestationer riskerar kostnaderna att skena iväg, säger Per Wahlberg.

Oppositionen kritiserade motkraven och menat att det riskerar att skapa misstro i verksamheten.

Lars-Gunnar Hultin (V) drog även liknelser till hur idrottspsykologer arbetar.

– Begreppet tilltro är inte populärt hos er utan här jobbar ni med misstro och det är en ideologisk skillnad. Det här handlar om skillnaden mellan framgång och misslyckande. Vi måste lita på våra anställda att de vill och kan vända skutan, säger Lars-Gunnar Hultin.

Oppositionsrådet Elisabet Strömqvist (S) höll med:

– Det här känns jättekonstigt. Det blir märkligt när majoriteten inte litar på nämnden. Det håller inte att nämnderna inte får ta det ansvar som fullmäktige bestämt att de ska ha, säger Elisabet Strömqvist.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jacomina Beertema (M) försvarade däremot budgetens motkrav.

– Vilka signaler skickar vi om vi bara utökar budgetramarna? Nu skickar vi signalerna att verksamheten måste få ner kostnaderna, säger Jacomina Beertema.

Beslutet om budgeten hann inte tas på onsdagen eftersom frågan bordlades.

Mer läsning

Annons