Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Langare och svarttaxiförare åtalas

/
  • Mannen var en av åtta svarttaxiförare som greps i februari när polisen gjorde en razzia mot verksamheten i går åtalades han för det men även för langning.
  • Mannen var en av åtta svarttaxiförare som greps i februari när polisen gjorde en razzia mot verksamheten i går åtalades han för det men även för langning.
  • När mannen åkte fast för sin svarttaxiverksamhet uppdagades att han också langade alkohol och cigaretter.
  • När mannen åkte fast för sin svarttaxiverksamhet uppdagades att han också langade alkohol och cigaretter.

Svarttaxikörningar gjorde att en 27-årig asylsökande åkte fast även för langning i stor skala. En husrannsakan i mannens hem avslöjade ett langarnäste. Alkohol och cigaretter förvarades i stora mängder i tvåan där han bor med hustru och två små barn.

Annons
Polisens fynd började redan i hallen där mannens hustru uppgav att han förvarade sina saker i en garderob. Där låg ett par jeans innehållande 16 400 kronor, pengar som sparats ihop från socialbidrag och burkinsamling har mannen sagt senare. I garderoben hittades också en telefonlista med 162 namn.
Men där fanns också ett antal plattor staplade med 24 starköl i varje. I en garderob i sovrummet hittades ytterligare 38 plattor starköl. Samma varor påträffades också under de två barnens säng, gömda bakom ett däck. Sammanlagt blev det nästan 2 000 burkar. Vid en byrå hittades 59 limpor cigaretter.
Förutom godset som beslagtogs har 22 vittnen hörts. De har berättat att det bara var att ringa till 27-åringens mobil och beställa så kom han och levererade sprit, öl och cigaretter på önskad plats. Köparna har uppgivit att de handlat av mannen vid 84 tillfällen, varav 52 köp har preciserats omfattande 50 plattor öl och 14 flaskor vodka. De har betalat runt 200 kronor för en ölplatta och 150 kronor för vodkan. Vittnena som hörts har också kunnat peka ut mannen på foto.
Mannen kom till Sverige i november 2006. Han har i förhör varierat sina versioner kring hanteringen, från totalt oskyldig till att dryckerna är för familjens planerade fester och vidare till ett medgivande att han sålt en del fast för annans räkning.
I februari vid den stora svarttaxirazzian hade uppemot 50 av hans körningar dokumenterats av polisen. De flesta resorna gick från restaurang Esplanad, men en del också från Max på Kolvägen. 27-åringen har konfronterats med bilddokumentationen från körningarna men säger att han inte minns eller att han kört kompisar. Vid några tillfällen medger han att han tagit betalt.
Åt det mera pinsamma hållet är att 27-åringen en kväll hade tjatat på två polisaspiranter om att han körde svart och kunde skjutsa dem. De fick tacka nej i omgångar till hans erbjudanden.
Många ordningsvakter har hörts om de känt igen mannen. Men merparten av dem har sett ovanligt lite för att höra till en grupp som ständigt befinner sig i närheten av de av svarttaxiförare mest frekventerade krogarna.
I går väckte åklagare Hanna Bogseth åtal mot mannen för grov olovlig försäljning av alkoholdrycker, olovligt innehav av alkoholdrycker och häleriförseelse. Han åtalas även för olaga yrkesmässig trafik och bokföringsbrott. Åklagaren yrkar också att mannen ska avvisas ur landet.

Mer läsning

Annons