Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen blir kvar i Härnösand

Härnösand överlever som residensstad. Landshövdingen blir kvar. Länsstyrelsen slås inte ihop med Jämtland.

Det står klart i och med att regeringen lägger förslaget om en stor länsreform på hyllan.

Annons

Beskedet om regeringens linje lämnades av den ansvarige civilministern Stefan Attefall (KD) på ett länsledningsmöte i Gävle med landets alla landshövdingar och länsråd.

– Det blir ingen förändring i organisationsfrågan. Det kommer inte att genomföras någon sammanslagning av länsstyrelser, åtminstone inte inom den här mandatperioden.

– Man kan ju inte säga att det aldrig blir någon förändring. Men under den här regeringens mandatperiod kommer det inte att ske någon förändring, uppger länsrådet Sten-Olov Altin från Västernorrland

Även övriga delar i regeringsutredaren Mats Sjöstrands förslag om den statliga förvaltningen ser ut att stoppas i samma malpåse.

Förslagen kommer högst sannolikt inte ens att skickas ut på remiss till berörda parter.

– Om man pratar i procent är det inte ett hundraprocentigt entydigt svar att det inte blir en remiss. Men det är så nära hundra procent det går att komma. Men någon del kan ju komma att genomföras ändå, utan remiss.

Sten-Olov Altin välkomnar uppgifterna från Stefan Attefall.

– Jag tycker det är i huvudsak ett väldigt bra besked. Nu slipper vi oron som åtminstone några har haft och som har varit intressant för er i media.

– Sammanslagningen kan man lägga åt sidan. Nu jobbar vi på med samma länsstyrelsestruktur, antalet länsstyrelser är oförändrat. Det är ett tydligt besked. Nu vet vi vad som gäller.

Betyget från Attefall är att länsstyrelserna som kollektiv gör ett bra jobb i dag. Regeringen är nöjd. Givet de resurser som ges bedrivs en bra verksamhet.

Någon kritik mot att sammanslagningar inte genomförs framkom inte på mötet i Gävle.

– Det var ingenting som jag noterade. Man kan ju spekulera i om någon ändå tycker så. Men det var ingen som framförde att det var tråkigt eller fel eller så, säger Sten-Olov Altin.

Så hur länge är Härnösand garanterat kvar som residensstad?

– Om man vänder på kuttingen så finns inget beslut och inget förslag att ändra på nuvarande ordning. Då gäller det tills vidare.

Ministerorden spreds vidare till personalen i Västernorrland via länsstyrelsens ledningsgrupp på måndagen. Myndigheten har omkring 225 anställda.

I Sjöstrands utredning som presenterades veckan före jul föreslås att dagens 21 länsstyrelser bantas till elva. I vår region vill han slå ihop länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland, slopa Härnösand som sätesort och lägga ledning och landshövding i Östersund.

Under vintern och våren har Attefall uppvaktas flitigt i frågan, inte minst från Härnösands kommun.

Mer läsning

Annons