Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lögdös masugn hotas av busksly

/
  • Snart blommar masugnen, eller rättare den solros som funnit en historisk nisch att slå rot i.

För ett tiotal år sedan satsades stora pengar i att bevara kulturmiljön vid Lögdö bruk. Bland annat lagades den gamla masugnen, med sin rostugn och smältugn. Nu har skötseln blivit så eftersatt att lövsly hotar det gamla murverket.

Annons
Det är inte bara omkring masugnen som buskarna skjuter upp lika tätt som på ett kalhygge som stått några år. Själva murverket har också blivit grogrund för björksly och annan gröda. Buskarna har trängst in och fått fäste i springor och cementfogar.
Nyligen har Timrå kommun begärt att området ska klassas som kulturreservat. I en rapport som gjordes för 20 år sedan av kulturnämnden och byggnadsnämnden, klassas bruksmiljö som en av de viktigaste kulturmiljöerna i kommunen, "ett objekt av riksintresse enligt den fysiska riksplaneringen", heter det i rapporten.
Där finns också angivet att "röjning av växtligheten sommartid runt masugnsruinen bör utföras".
Tio år efter rapporten gjordes också stora insatser på Lögdö. Byggnaderna renoverades i mån av behov, logen fick ett nytt dyrt spåntak, som numera läcker, och masugnen fick en ansiktslyftning som gick lös på ungefär en halv miljon.
Informationsstolparna står nu i meterhögt gräs, rastbänken med sitt bord likaså. Den som vill promenera runt anläggningen får trampa upp sin egen stig bland gräs och sly.

Mer läsning

Annons