Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medelpads spretiga Sverigedemokrater

/
  • Anna Walfridson, 21, Nedansjö, har redan kritiserats för att hon varit med i rasistiska Facebookgrupper. Hon brinner för skolfrågor, och vill inte
  • Sven Nordlund, 77, Granloholm, står bakom partiets förslag att göra 12-åringar straffmyndiga.
  • Maria Persson, 29, Timrå, är den ende av de nya Sverigedemokraterna som inte vill svara på några frågor. Hon skickar ändå sin bild via MMS med texten
  • Johnny Skalin gick från inhoppare i Sundsvalls kommunfullmäktige till riksdagsman och ekonomisk talesman för partiet på mindre än en mandatperiod. Han förnekar att de oerfarna nykomlingarna skulle vara politiska mjölkkor för att säkra partistödet till den centrala organisationen, och han tror att de kommer att föra partiets politik lokalt.
  • Daniel Engström, 32, gick med i Sverigedemokraterna redan 1993. Nu lovar han att Sverigedemokraternas stol i Ånge också ska besättas.
  • Sten Lindén, 58, Timrå, hade inte läst partiprogrammet när han blev invald i fullmäktige för SD. Hans åsikter avviker på många punkter från partiets.
  • Sven Nordlund, 77, Granloholm, står bakom partiets förslag att göra 12-åringar straffmyndiga.
  • Sven Nordlund, 77, Granloholm, står bakom partiets förslag att göra 12-åringar straffmyndiga.
  • Anna Walfridson, 21, Nedansjö, har redan kritiserats för att hon varit med i rasistiska Facebookgrupper. Hon brinner för skolfrågor, och vill inte
  • Anna Walfridson, 21, Nedansjö, har redan kritiserats för att hon varit med i rasistiska Facebookgrupper. Hon brinner för skolfrågor, och vill inte

Fem färska Sverigedemokrater tar plats i Medelpads tre kommunfullmäktige.

Helt oerfarna folkvalda vars politiska ställningstaganden spretar inbördes och gentemot det egna partiet.

– Det här med att vara främlingsfientlig tycker jag är helt fel, säger exempelvis Sten Lindén i Timrå.

Annons

Alla Sverigedemokrater som valdes i förra valet hoppade av under mandatperioden. I Timrå och Ånge har de stolarna stått tomma, men i Sundsvall fylldes de på med Jan Björnefax och distriktsordföranden och nyblivne riksdagsmannen Johnny Skalin.

De får nu sällskap av servitrisen Anna Walfridson, 21 och pensionerade tryckaren Sven Nordlund, 77.

I Ånge tar Daniel Engström, 32, plats. Han gick med i partiet första gången redan 1993, då de nynazistiska kopplingarna i partiet fortfarande var tydliga.

Två veckor före valet anmälde pianostämmaren Sten Lindén, 58, sitt intresse för partiet, och nu tar han plats i Timrås fullmäktige. Det lovar även personliga assistenten Maria Persson, 29, att göra, men hon vill inte bli intervjuad av ST om sina politiska åsikter.

Sverigedemokrater förenas av slutsatsen att just invandringen är ett problem för Sverige och grundbulten i ett stort antal samhällsfrågor. Men det gäller inte Sten Lindén.

– Jag tyckte det kändes roligt med någon form av förnyelse. Det var inte invandrarfrågan som styrde, kan jag säga. Jag har precis kommit med. Jag har inte hunnit läsa igenom deras, jag menar vårat, partiprogram. Jag vill driva handikappfrågor. De har inte synts alls i debatten innan valet, och det tycker jag är bedrövligt.

SD har i kommunala sammanhang velat dra ner på resurserna till svenskundervisning för invandrare. Lindén tycker det är en dålig idé.

– Ska de vara här måste de väl få hjälp att komma igång med sina liv? Jag har några grannar som är från andra länder. Jag har aldrig haft problem med dem. Jag känner dem inte direkt, men vi brukar prata i trappan och så, säger han.

Sverigedemokraterna gick till val på att sänka åldern för straffmyndighet till 12 år. Johnny Skalin försvarar förslaget.

Hur ska staten straffa ett barn på bästa sätt?

– Det är något vi får utreda. Syftet är inte att slänga barn i fängelse, säger Johnny Skalin.

Han kan inte redogöra för hur en rättegång mot barn är tänkt att utformas, vem som ska verkställa påföljden eller vilket straff som är lämpligt. Det kan ingen av partikamraterna i Medelpad heller.

– Det tål att tänka på. Men någon typ av straff tycker jag de ska ha, säger Sven Nordlund.

Andra är tveksamma till förslaget.

– Det låter väldigt ungt det. Då är man ju barn. Lite väl extremt tycker jag, säger Sten Lindén.

– Det låter väldigt hemskt när man ser det på papper. Jag vet inte om jag kan stödja det helhjärtat, säger Daniel Engström.

I Medelpads kommuner är frågan om privatisering och konkurrensutsättning av bostadsbolagen, äldreomsorgen och skolan ett hett diskussionsämne i politiken. Här går inte att urskilja någon gemensam hållning bland de nya Sverigedemokraterna. De flesta vill behålla bostadsbolagen i kommunal ägo, åsikterna går helt isär om privatisering i äldreomsorgen och de flesta vill tillåta friskolor.

Anna Walfridsons brinner för skolfrågor, säger hon.

– Mitt politiska engagemang började när de hotade lägga ner förskolan i Nedansjö. Jag blev arg, för min dotter går där.

Hon vill värna om byskolorna, men är samtidigt för friskolor. Utan att ha satt sig in i vänsterkritiken att friskolor dränerar kommunala skolresurser.

– Jag är inte så jätteinne på det där med ekonomi. Men jag tror att vi måste ta resurser och lägga dem på skolorna och omsorgen, säger hon.

I Sverigedemokraternas partiprogram står att "flickor och pojkar är födda olika och detta förhållande skall bejakas" i förskolan. Anna Walfridson säger först att hon ställer sig bakom detta.

Vad lägger du för innebörd i de orden?

– Ja, jag vet faktiskt inte. Nej, jag går nog emot mitt parti på den punkten. Det är ingen skillnad på pojkar och flickor när de är barn, säger Anna Walfridson.

Hon får medhåll av Sten Lindén.

– Det bästa måste väl vara att uppfostra barn så lika som möjligt, säger han

Men Daniel Engström går på partilinjen.

– Det är väldigt rimligt. Man ska inte tvinga pojkar att leka med tjejsaker, säger han.

Tror du det finns ett samband mellan uppfostran på dagis och jämställdhet på arbetsmarknaden?

– Jag tror inte det har med varandra att göra. Det är inget sätt att komma till rätta med löneskillnaderna, säger Daniel Engström.

Medelpads Sverigedemokrater säger alla att det ska vara lika lön för lika arbete, men har inget förslag på hur man ska utjämna löneskillnaderna mellan könen. Anna Walfridson har inte tänkt så mycket på det, trots att hennes eget yrke är kvinnodominerat och lågavlönat.

– Jag anser inte att det är en så stor politisk fråga, för det är självkart att män och kvinnor ska ha samma lön för samma jobb. Men sen är det ju faktiskt så att vi kvinnor är lite svagare än män, rent kroppsligt, säger hon.

Undantaget är återigen Sten Lindén.

– Det är ett problem. Jag vet inte vad man skulle kunna göra åt det. Man kanske kan sänka en del av männens löner, det vore inte orimligt.

SD är emot samkönade äktenskap, adoption och insemination för lesbiska. Här går Medelpads nyvalda mot partiet. De flesta är för äktenskap, men inte genom kyrkan. Det är bara Anna Walfridson som tycker att homosexuella också ska få adoptera barn.

– Ja, det tycker jag absolut att de ska få. Det är inget konstigt att vara homosexuell på 2000-talet. Jag har flera vänner som är det, säger hon.

Sven Nordlund vill passa i frågorna om homosexuella.

– Men homosexuella ska inte vara favoriserade. Det är nästa inne att vara homosexuell i dag. För mig är det onormalt. Och det är galor och annat för onormala grejer, säger han.

Sven Nordlund tycker att alla flyktingar ska testas för HIV när de anländer.

– Man ska kunna kontrollera om en flykting har AIDS. Det kan vara bra för dem att veta, så de kan få behandling, säger han.

Är det andra som borde aidstestas vid gränsen? Till exempel ensamstående män som semestrat i Thailand?

– Nej, det vet jag inte.

Daniel Engström i Ånge är den ende av de nya ledamöterna som haft utmätningsförsök av kronofogden. Han är registrerad för 14 betalningsanmärkningar och skulderna uppgår enligt fogden till drygt 17 000 kronor just nu. Den största skulden är till en bostadsrättsförening i Matfors, men de flesta anmärkningarna beror på att han inte betalt TV-licensen.

– De har jag inte velat betala, för jag tycker det borde gå på skattsedeln, så det är en principsak, säger han.

Daniel Engström är på väg att avsluta en offentligt skyddad anställning på kommunens servicegrupp – som hjälper pensionärer med gräsklippning, snöröjning och en massa andra saker. Han får goda vitsord av sin chef, och det har också skapat bättre stadga i hans ekonomi.

– Jag ska ta kontakt med kronofogden och försöka få en avbetalningsplan, säger han.

Ekonomi är en viktig fråga även för Sverigedemokraternas växande partiorganisation. Deras valframgångar kan också mätas i pengar. Förra mandatperioden fick partiet 50 miljoner kronor i politikerarvoden och partistöd. Efter Intåget i riksdagen, flera landsting och nya kommuner är mandaten värda 300 miljoner kronor, enligt Dagens Samhälle.

Varje kommunal stol räknas, och Sverigedemokraterna tar in hela 40 procent av kommunala stödet till den centrala partikassan.

Trots att de fått sina platser tämligen brådstörtat ser ingen av Medelpads Sverigedemokrater någon risk att de utnyttjas som politiska mjölkkor av partiet centralt.

– Är det här alldeles uppåt väggarna kan jag alltid dra mig ur, säger Sten Lindén.

– Nej, jag tycker inte att jag är en nickedocka på en stol. Sen har ju folk röstat på mig, och då tänker jag ta det ansvaret, säger Daniel Engström.

Mer läsning

Annons