Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mijailo Mijailovic dömd för grov misshandel

Mijailo Mijailovic dömdes i dag av Sundsvalls tingsrätt för grov misshandel. Han ska betala 65 000 kronor i skadestånd till offret. Eftersom Mijailo Mijailovic är sedan tidigare dömd till livstids fängelse kunde han inte få någon ny fängelsedom.

Annons
Mijailo Mijailovic döms att betala offret 50 000 kronor för kränkning och 15 000 kronor för sveda och värk.
Misshandeln skedde i september 2005 när ministermördaren Mijailo Mijailovic tillfälligt vårdades på Rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. Klockan tre på natten gick han till attack mot en medpatient i 60-årsåldern som låg på soffan i samlingsrummet.
Mijailo Mijailovic använde ett järnstag som han tagit lös från ett element och slog mannen flera gånger mot huvudet och armarna. Efter misshandeln sprang Mijailovic gråtande och bankade på dörren till en grannavdelning. Först då kom personalen, och enligt en sjuksköterska erkände Mijailovic omedelbart misshandeln.
Den kraftigt blödande mannen skickades med ambulans till sjukhus. Han hade fått pannbenet spräckt och flera frakturer på underarmar och händer. En fingertopp fick amputeras eftersom den var svårt sargad efter överfallet.
I slutet av augusti åtalades Miljailo Miljailovic för gärningen. Under rättegången, som hölls i början av november, teg han men enligt sin advokat Mikael Nilsson erkände han grov misshandel och medgav skadeståndsskyldighet till offret.
Enligt advokaten kände sig Mijaoilovic mycket otrygg på rättspsyk, sedan ST avslöjat att det fanns misstankar om att en 27-årig grovt kriminell patient försökt få ett vapen insmugglat genom att muta en vårdare.
Det var 2004 som Mijailo Mijailovic dömdes av Högsta domstolen till livstids fängelse för mordet på utrikesministern Anna Lindh.

Mer läsning

Annons