Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nikita blev svårt ormbiten vid ögat

/
  • Pär Heikki och Charlotta Danielsson från Falun har stuga utanför Kramfors. Det var där som ormen bet Nikita.
  • Nikita är 75 procent border collie och 25 procent karelsk björnhund.
  • Djursjukvårdaren Josefine Lundqvist och klinikchef Maria Karlsson tog hand om Nikita när hon mådde som sämst.
  • Nikita trycker sig mot matte när djursjukvårdaren Josefine Lundqvist sticker in nålen i frambenet.
  • Nålen stacks in i frambenet.

Charlotta Danielsson och Pär Heikki var ute på en vanlig hundpromenad intill sommarstugan.
Plötsligt började deras åttaåriga tik att skrika – och ville inte fortsätta gå. Snart visade det sig att hon hade blivit svårt biten av en huggorm.

Annons

På Valborgsmässoafton var Faluborna Charlotta Danielsson och Pär Heikki uppe i sin stuga utanför Nordingrå. Som vanligt hade de med sig hunden Nikita, en blandning av border collie och karelsk björnhund.

– Vi var ute och gick på ett berg bredvid stugan, allt var frid och fröjd. Så skriker Nikita till, hon var kanske tio meter bort och när jag kom fram till henne tittade jag först på tassarna. Då såg Pär att hon hade en bloddroppe i ögat, berättar Charlotta.

De försökte först få tiken att fortsätta gå själv men hon lade sig på marken.

– Vi fick bära henne tillbaka till stugan. Sedan åkte vi in till en liten klinik i Domsjö. De tänkte att det kunde vara ett ormbett, men hittade inget ingångshål. Sedan började Nikita svälla upp och bli tjock i ansiktet.

Då åkte paret in till Djursjukhuset i Sundsvall. Där konstaterades direkt att Nikita hade blivit ormbiten.

Hon fick stanna kvar över natten, och nästa dag blev hon allt sämre. På kvällen ringde klinikpersonalen och ville ha tillåtelse att ge ett serum mot ormgiftet.

– Hon hade svullnat upp ännu mer och var jättedålig. Då bröt vi ihop och tänkte att vi kommer förlora vår tjej. Det var helt fruktansvärt. Men de sa att det var naturligt och att vi inte skulle oroa oss, säger Charlotta.

Serumet ges direkt in i blodet under en halvtimme.

– Vi har vissa kriterier för vilka som ska få serum, de ska vara väldigt allmänpåverkade. Det är heller inte helt riskfritt att ge, hunden kan få en allergisk reaktion, säger Maria Karlsson, klinikchef vid djursjukhuset.

Behandlingen gav snabb effekt på Nikita men sena reaktioner på ormgiftet förekommer, som störningar i hjärtrytmen och påverkan på lever och njurar.

När ST träffar tiken är hon på återbesök för att ta prover och det är en betydligt lugnare Nikita än sist, konstaterar Charlotta.

– Jag trodde att hon skulle vara mer stressad när vi kom hit men hon verkar inte tycka att det är så farligt. Hon var så fruktansvärt dålig när vi var här sist, hon hade så otroligt ont och skrek när de skulle ta prover på henne.

När Nikita fick komma hem efter två nätter på kliniken var hon kraftigt förändrad och trött.

– Hon var orolig och gnällig, minns Pär.

– Ja, hon var inte alls sig själv. Hon har blivit mer tillgiven nu och ska vara med oss i soffan hela tiden, så har hon inte riktigt varit förut, säger Charlotta.

Strax under Nikitas vänstra öga syns en liten kal fläck där ormen högg.

– Det hade faktiskt kunnat ta i ögat. En hund blir väldigt allmänpåverkad när det tar så illa till, säger Maria Karlsson.

Pär och Charlotta kommer att vara mer försiktiga i stugan framöver.

– Vi har varit där hur mycket som helst och hon har alltid sprungit lös. Men vi har aldrig varit där så tidigt som i år. Jag hoppas att Nikita har lärt sig att förknippa ormar med det som hände, att om hon ser en orm så kommer hon att ta avstånd. Vi ska åka tillbaka dit men då blir det koppel, säger Charlotta Danielsson.

Mer läsning