Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjda elever på Västermalm

/
  • Rebecca Östberg som vill bli läkare tittade på medan Zerivan Rashid och Erik Aldebrandt visade upp sina färdigheter på vård- och omsorgsprogrammet.
  • Helena Sjökvist är nöjd över att skolan kan erbjuda vårdeleverna bra praktikplatser.
  • Alexander Perman ser fram emot att få jobb när han är klar med sin elutbildning.

Erik Aldebrandt och Zerivan Rashid ville bli poliser och valde vård- och omsorgsprogrammet där tio procent av eleverna är killar.

Nu har de sadlat om och ska bli röntgensköterska respektive ambulanssjuksköterska.

Annons

På onsdagskvällen tog de blodprov och kontrollerade blodsocker när det var öppet hus på Västermalm.

– Det är bättre att vårda personer på det här sättet, säger Erik Aldebrandt.

Zerivan Rashid ändrade uppfattning efter praktiken.

Under 23 veckor gör de praktik inom olika vårdområden under utbildningen. De blir färdigutbildade undersköterskor men kan fortsätta plugga för att få sjuksköterskebehörighet.

– Yrkesprogrammen drabbades av ett helt felaktigt rykte om att de inte räcker för vidareutbildning. Det stämmer inte för eleverna väljer till de ämnen som krävs för att få behörighet, säger läraren Helena Sjökvist.

På teknik och design liksom på el och energi är det tjejerna som är i minoritet.

– Teknik och design är en väldigt bra och bred utbildning, designen är så rolig och tekniken får jag på köpet. Att vi är få tjejer har gjort att vi blivit väldigt sammansvetsade, säger tredjeårseleven Desirèe Larsson.

Agnes Nyberg har svårt att välja skola men vill läsa teknik eller natur, just nu lutar det mot att hon väljer Skvadern eftersom de tillämpar blockläsning.

– Det är viktigt att studiesättet passar mig.

Killarna på el och energi är nöjda med sina val. Första året är det mycket teori men sedan blir det längre praktikperioder. Men framför allt får alla jobb efter avslutad utbildning, även om de inte blir behöriga förrän de gått en 1 600 timmar lång lärlingsperiod.

I kväll håller Hedbergska, Altinska och Åkersvik öppet hus.

Mer läsning

Annons