Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vattenledning på gång i Svartvik

Efter dioxinsaneringen vid hyvleriet i Svartvik är det dags för nya grävningar i området. Nu är det nya vattenledningar som ska dras och planeringen är i full gång.
Vi ska ha sammanträde om projektet i veckan för att fastslå hur vi ska gå vidare, säger Kaj Engström, vid Mittsverige vatten.

Annons

Förra året blev det klart med vatten- och avloppsledningen i den norra delen av området i Svartvik och nu är det dags för etapp två. Men eftersom området är så pass förorenat som det är så måste man gå försiktigt fram med grävningarna. Därför har man gjort flera undersökningar av området som nu är aktuellt och enligt Kaj Engström, områdeschef vid Mittsverige vatten, rör det sig om en sträcka på cirka 400 meter som läggas ut. För det har man också sökt tillstånd hos länsstyrelsen.

Eftersom det rör sig om ett område som kan vara förorenat så måste man göra det, säger Maria Hortlund, miljöhandläggare vid länsstyrelsen.

På Mittsverige Vatten har man i en projektgrupp tagit fram ett förslag som ska förankras hos stadsbyggnadskontoret, som är ansvarig för saneringarna, samt miljökontoret och länsstyrelsen.

På så sätt kan vi få fram en ny dragning som alla kan stå för, säger Kaj Engström.

Inför den nya dragningen av vatten- och avloppsledningen har man redan gjort ett flertal markprover. Men det kommer med stor säkerhet att göras flera innan man slår fast hur den nya dragningen kommer att se ut. I dag har man en annan matning och den nya läggningen innebär också att man kommer att dimensionera upp systemet och koppla ihop det med etapp ett.

På så sätt kommer vi att få den matning vi vill ha in till Sundsvall från Njurunda, säger Kaj Engström.

Kostnadskalkylen för de nya vattenledningarna i Svartvik ligger enligt Kaj Engström på cirka fyra miljoner kronor.

Mer läsning

Annons