Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybliven mamma chockad efter BB-vistelsen

Nyblivna tvåbarnsmamman Elin Andersson är smått chockad efter sin senaste BB-vistelse.

– Det kändes väldigt knepigt. Jag fick hela tiden själv ringa efter medicinen och jag fick både ställa i ordning och städa ur mitt rum trots att jag nyss hade gått igenom ett kejsarsnitt, säger hon.

Annons

För tre och ett halvt år sedan fick Elin och hennes sambo sitt första barn. I början på augusti kom sonens lillebror till världen och den här gången skedde det genom ett planerat kejsarsnitt.

– Det började redan direkt efter förlossningen med att jag fick ringa efter personalen eftersom jag hade blött så mycket i sängen, berättar Elin.

En barnmorska kom in på rummet och hennes första fråga var om Elins sambo var känslig eller om han kunde hjälpa till att byta på henne, eftersom det inte fanns någon undersköterska som kunde hjälpa till.

– Han svarade att det kunde han väl göra, om det var okej för mig, så det blev han och barnmorskan som lyfte mig, bytte de kraftigt nedblodade lakanen, nättrosorna och bindan, berättar Elin.

Själv var hon bedövad och kunde inte styra sina rörelser.

Elin skulle regelbundet ha smärtstillande medicin och tabletter för att livmodern skulle dra ihop sig.

– Jag fick själv ringa och påminna personalen om medicineringen var fjärde timme, berättar hon.

Dagen efter förlossningen blev det sedan plötsligt bråttom. Elin skulle inte längre få vara kvar i rummet där hon, sambon och babyn hade vistats.

– Jag fick packa ihop allting och det var bråttom. Sedan fick jag vänta i en korridor eftersom min plats i salen där jag skulle bo inte var städad. Och när jag väl fick min plats fick jag själv ställa sängen på plats, ordna med gallren och ställa i ordning brickbordet, berättar hon.

Elin Andersson anser att kraven som ställdes på henne som nysnittad var orimliga.

– Jag var ju knappt på benen och såret gör ju att man ska vara i stillhet. Samtidigt hade jag lillkillen att ta hand om hela tiden, säger hon.

Den andra morgonen beslöt sig Elin för att lämna BB. Vid 8.30 fick hon klartecken från personalen om att hon kunde åka hem, de skulle bara hämta tabletterna som hon skulle fortsätta ta för att livmodern skulle dra ihop sig.

Trots flera påtryckningar fick hon inga tabletter och vid 13-tiden gick hon in i personalrummet för att återigen försöka få sin medicin.

– Då sa barnmorskan att först skulle jag få ett sista uppdrag. Sedan hämtade hon en stor vit tvättsäck och bad mig städa ur rummet och sängen där jag hade legat, berättar Elin Andersson.

För henne ter det sig som om personalen på BB är kraftigt underbemannad.

– Det känns faktiskt som något av en katastrof och det är förstås synd om dem också. Man känner sig långt ifrån omhändertagen och fanns det ett privat alternativ så skulle jag nog välja det, även om det skulle kosta mer, säger hon.

Mer läsning

Annons