Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... och dietisten som gör det

Visst är semlorna goda, men det är ingen dietkost direkt. En semla har lika många kalorier som en halv pizza. – Semlor är en personlig favorit, men det kan ju räcka med en om året, säger Irene Sigfridsson, dietist på Sundsvalls kommun.

Annons
Under fettisdagen är det många runt om i landet som kommer att stoppa i sig en semla, till och med dietisterna. Irene Sigfridsson är en av dem.
Jag tänkte äta en, absolut. Eller kanske en halv, säger hon.
Det är ju inte så bra, men det är ju så gott, säger hon.
En gräddtårta på 110 gram innehåller 321 kilokalorier, medan en semla på 125 gram innehåller 446 kilokalorier. Semlorna är alltså inte bara feta jämfört med annat vi äter, utan den är även fet för att vara en bakelse.
Det är ju rätt så mycket fett, tyvärr, säger Irene Sigfridsson.
Grädden är den värsta boven i semlan. Men inte heller mandelmassan är fettfri.
Man kan tänka sig att 40 procent av nöten är fett. Det är visserligen omättat fett, bra fett, men det finns ju där, säger Irene Sigfridsson.
Det omättade fettet är bra för hjärta och kärl, men när det gäller fetma och övervikt är det ingen skillnad mellan det mättade och det omättade fettet när det gäller kalorier.
I snitt äter svensken fem semlor per år. Irene Sigfridsson vill inte kommentera om det är för mycket generellt, utan menar att det är olika vem det är som äter.
Man får väl helt enkelt röra på sig mer den dagen man äter semlor, säger hon.
Ett annat tips om man vill äta semlor är att man bara äter under säsongen. Både för hälsan och traditionerna. Det är trevligt med traditioner, säger hon.

Mer läsning

Annons