Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklara mål för kommunens verksamhet

Barn- och utbildningsnämnden saknar helt mål för sin verksamhet. Kommunen som helhet saknar mätbara mål.
Därför går det inte att kontrollera hur skattepengarna används.

Annons

Kommunens revisorer är tveksamma till om det kan säkerställas att Sundsvalls kommunfullmäktiges mål är styrande för verksamheten. En orsak som anges i revisionsrapporten är att "barn och utbildningsnämnden inte fastställt några mål överhuvudtaget".

– Med mätbara mål skulle det bli lättare för medborgarna att följa processen, man ser om politikerna har lyckats med det de sagt att de ska göra, säger Mikael Gäfvert, ordförande för revisionen.

Att målen går att mäta är avgörande, både för privatpersoner och för politiker.

– Det är jätteviktigt. Det ska gå att se att "det blir så här mycket bättre eller sämre med de här resurserna. Ska vi öka antalet elever med 20 per år eller 70 per år?" Hade man tydliga mål på indikatorerna skulle man kunna se att: så här mycket bättre blir det med en sån här kostnad, säger Mikael Gäfvert.

MRP står för mål- och resursplan och kommunstyrelsekontoret har utarbetat en mall för hur den ska följas. Förutom att de mätbara målen saknas tycker revisorerna att metoden är otydligt beskriven.

Flera nämnder har satt upp egna mål för avstämning, som till stora delar stämmer med mallen, undantaget är barn- och utbildningsnämnden. Inte heller Navis verksamhetsplan överensstämmer med mallen.

– Det hade varit en fördel om man kunnat jämföra mellan olika nämnder. Kommunstyrelsen har ett ansvar för att beslutet verkställs, de borde ställa krav och ge förslag på mätbara indikatorer, säger Mikael Gäfvert.

Revisionen begär nu att kommunstyrelsen och de olika nämnderna lämnar synpunkter på slutsatserna i rapporten och redogör för vilka åtgärder som ska vidtas.

Från kommunens sida meddelar man att arbetet redan är påbörjat i och med en organisationsförändring och bildandet av en koncernstab. Men kritiken från revisorerna tas på största allvar.

– Vi har haft det här systemet i två år och måste bli noggrannare att ta in det i nämnderna. Vi måste se till att bli bättre på det, det finns ingen ursäkt, säger koncernstabschef Lennart Andersson.

Att systemet med mätbara mål bara har funnits ett par år ser Lennart Andersson som en förklaring till att rutinerna inte hunnit sätta sig.

– Offentlig verksamhet mättes inte tidigare, det här är lite av barnsjukdomar. Men det är viktigt för politiker och medborgare att kunna se hur skattepengarna används, säger han.

Mer läsning

Annons