Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Optimism hos exportindustrin i Sundsvall

Industrin i Sundsvall ser rätt optimistiskt på det närmste halvåret. Det visar den konjunkturbarometer som Norrlandsfonden presenterat i dag, torsdag.

Annons
Särskilt inom exportindustrin tror man på en klar förbättring och en något ökad produktion.
Nu har 75 procent av företagen full produktionstakt och efter ett tidigare ras, så finns goda förhoppningar om en snabb återhämtning bland industriföretagen i Sundsvall, säger Lars-Olov Söderström, vd för Norrlandsfonden, i ett pressmeddelande.
De större industriföretagen verkar således ha en mer positiv bild än den Småföretagarbarometern gav för industri i förra veckan.
Men det betyder knappast fler jobb. Tvärtom planerar hälften av industriföretagen att dra ner efter nyår.
Norrlandsfondens undersökning är gjord av SCB som frågat 900 företag i flera branscher i Norrland.
I fjol visade den att Västernorrland var det enda av de fem länen som inte upplevde en ordentlig högkonjunktur. Sedan dess har konjunkturen försämrats något i länet, men ännu mer på andra håll.
I dag har därför både Jämtland och Västerbotten ett något sämre konjunkturläge. Men i samtliga fem län betraktas konjunkturen som normal. I småföretagarnas barometer låg Jämtland just nu sämst till i landet och Västernorrland näst sämst.
"2008 blev en besvikelse för detaljhandeln. Försäljningssiffrorna blev mycket låga. En tredjedel har dragit ned på personalstyrkan och ännu fler väntas göra neddragningar", skriver Norrlandsfonden.
Även byggsektorn har försämrats kraftigt och en klar majoritet av företagen räknar med att dra ner på personalen.
Både Norrlandsfondens enkät och Småföretagarbarometern visar att totalt sett att företagen i Västernorrland tror på en försämrad konjunktur till våren.

Mer läsning

Annons